mist s

palyfelv

kub s 

1

Nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozója

„Ezeréves” barátok, régi kollégák, sok éve nem látott kedves ismerősök, egykori munkatársak találkoztak egymással a győri laktanyában a hagyományosan szeptember első péntekén megrendezett Nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országosán találkozóján. Immár 16. éve ad otthont a rakétaezred ennek a rendezvénynek, amelyre több mint százan érkeztek szerte az országból, a légvédelmi rakéta- és tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái és családtagjaik.

Nagykanizsa, Zalaegerszeg, Keszthely, Nagyoroszi, Budapest, Veszprém, Zirc és Győr mellett még 3Debrecenből és Ózdról is elfogadták a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnokának meghívását az egykori kollégák, az alakulat és egymás iránt érdeklődő volt katonák. Szerencsére mindig vannak új arcok, néhány éve nyugdíjba vonult kollégák, de sajnos minden évben érkezik a szomorú hír, hogy tavaly még a többiekkel ünneplő bajtársak már az égi haderőben szolgálnak.

A találkozó első programpontjaként dr. Varga László nyugállományú mérnök dandártábornok, a győri alakulat korábbi parancsnoka emlékezett meg az első légvédelmi rakétarendszer beérkezésének, a légvédelmi rakétacsapatok megalakulásának 60. évfordulójáról. Ezt követően, a hagyományoknak megfelelően, Könczöl Ferenc ezredes tájékoztatta a vendégeket az ország egyetlen légvédelmi rakéta alakulatának elmúlt évi történéseiről. A rakétaezred parancsnoka előadásában többek között ismertette az idei év fő feladatait és a közeljövő várható kihívásait, valamint beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről.

A tájékoztató 5után a laktanya Művelődési Otthonának aulájában, az örökösök jelenlétében Könczöl ezredes megnyitotta az idén elhunyt egykori kollégánk, Váczi Sándor főtörzszászlós által készített több száz makettet tartalmazó kiállítást. Sanyi bácsi fiai elmondták: Édesapánk 1972-től nyugállományba vonulásáig szolgált szeretett alakulatánál. Nyugdíjas évei alatt is rendszeresen bejárt a laktanyába, a katonai makettek készítésével több évtizedes hobbija találkozott az ezred vezetésének elképzeléseivel, így jöhetett létre a sokszáz darabból álló, nem mindennapi makettgyűjtemény. Szeretnénk, ha a gyűjtemény ebben a formában, egészében megmaradna. Biztosak vagyunk abban, hogy jó kezekbe kerül, abban is, hogy elhatározásunk találkozna édesapánk akaratával.

A nyugállományú találkozó résztvevői a fegyvernemi kopjafájánál, valamint a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület által készített emléktábláknál koszorúzással emlékeztek az elhunyt bajtársakra, kollégákra.

A délután és az este folyamán a Honvéd Együttes férfikara, valamint Marcsa György nyugállományú őrnagy és a Töltéstavai Nefelejcs Nyugdíjas Klub táncosai szórakoztatták a vendégsereget. A programok után kötetlen bajtársi beszélgetés zárta az egésznapos eseményt.

2 4
 9  6
 7  8

 2019. szeptember 6.
Csekei Judit szds.
A rendezvényről készült fotóalbum a www.facebook.com/raketaezred oldalon tekinthető meg.