mist s

palyfelv

kub s 

1

Katonai háromtusa bajnokság Győrben


Ami a civil életben úszás, vagy kerékpározás, az a Magyar Honvédségnél kézigránát-dobás és gépkarabély-lövészet. A futás mellett ugyanis ezen versenyszámokban kell helytállnia a katonai háromtusa bajnokságon indulóknak. Nincs ez másként Győrben sem, ahol a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei a napokban mérték össze tudásukat.

 Szeptember harmadikán, reggel nyolc órakor 2sorakoztak fel a skarlátpiros barettsapkás honvédek az ezred alakulóterén. A megjelenteket Kovács Péter százados köszöntötte. Az alakulat kiképzési főnökhelyettese beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy; „Ugyan mindenki nem nyerheti meg a bajnokságot, de ha valaki képes felülmúlni önmagát, túlszárnyalni a korábban elért teljesítményét, az is teljes joggal érezheti győztesnek magát.”

A négy fős, vegyes nemű csapatokból álló mezőny a megnyitót követően az ezred győrszentiváni  lőterén ismerhette meg a verseny lefolyásának rendjét. Darai Máté hadnagy, testnevelő tiszt felhívta a megmérettetésen indulók figyelmét a lőtér biztonsági-, és környezetvédelmi rendszabályai 3betartásának fontosságára, majd valóban kezdetét vehette a sportesemény.

Az eligazítást követőn a nevezők a lőszerkiosztás helyszínére igyekeztek, ahol egyenként harminc darab 7,62 milliméteres lőszert táraztak be. Az első versenyszám ugyanis a lövészet volt, ahol fekvő, térdelő és álló testhelyzetből is bizonyítaniuk kellett precizitásukat az indulóknak. A száz méteres távolságban elhelyezett célalakok felé testhelyzetenként tíz-tíz lövést adtak le a résztv4evők az AK-63D típusú gépkarabélyokból, miközben a legmagasabb találati szám elérését a rendelkezésre álló idő rövidsége nehezítette.

A fegyverek töltetlenségének ellenőrzése után a versenyzők a kézigránát-dobásban igyekeztek felülmúlni egymást. A nőknek tizenöt, húsz, huszonöt, míg a férfiaknak huszonöt, harminc, harmincöt méterről kellett beletalálni egy kettő, illetve négy méter sugarú körbe távolságonként öt gyakorló gránáttal, majd kettő kísérletből a lehető legmesszebb repíteni az imitált robbanóanyaggal töltött harceszközt. A fizikai próbatétel zárószáma a háromezer méteres gyakorló öltözetes futás volt, melyet vállra vett fegyverrel teljesített a húszfős mezőny.

A győri katonai háromtusa bajnokságon végül az alábbi eredmények születtek:

Egyéni férfi kategóriában:
1. Szabó Szilárd szds.
2. Balog György ftőrm.
3. Szalai Dániel fhdgy.

Egyéni női kategóriában:
1. Szabó-Tolnai Mónika tőrm.
2. Ferenczi-Hantó Andrea zls.
3. Szalai Anita tőrm.

Csapatok értékelésében:
1. Logisztikai zászlóalj
2. 1. légvédelmi rakétaosztály
3. Ezredtörzs

Kiváló teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk!


Győr, 2019. szeptember 03.
Sályi Gergő ftőrm.