mist s

palyfelv

kub s 

  1

Ötödjére rajtolt el a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás”

Számos újdonsággal zárult a Rakétaezred által már ötödik alkalommal megrendezett „Zöldár 2013 – Összefogás” emlékfutás. Az óriási hőségben zajló váltófutásban taroltak a tűzszerészek, egy győri katonanő és tűzoltó kolléga egyben futotta le a 30 km-es távot, mégis a 2013-as árvíz idején született kislányt is a soraiban tudó győrladaméri gyerekek csapata vitte el a showt.

Idén, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a lengyelországi Tobruq Legacy gyakorlat miatt a megszokottnál 2kicsit később, június végén hívta a hagyományos emlékfutásra a győri Aranypartra a társszerveket, győri intézményeket, katonai alakulatokat, valamint a szigetközi falvak lakóit. A helyszínen megjelenő honvédségi sátrak és az egyenruhás katonák látványa már nem szokatlan, mégis a környezetükben feltűnő, több száz sportöltözetet viselő futó biztosíthatott mindenkit arról, hogy ezúttal semmilyen katasztrófahelyzetről nincs szó. Ugyanakkor a rendezvény arra emlékezik. Június 27-én a rakétaezred már ötödik alkalommal rendezte meg a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutást”. Közel 40 csapat futói álltak rajthoz, hogy rekkenő hőségben, váltóban nekivágjanak a 30 kilométeres távnak, ezzel is tisztelegve a hat évvel ezelőtti dunai árvízi védekezés során tapasztalt példátlan összefogás előtt.

2013. júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több, mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át,3 együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. A nehéz körülmények között közösen hozott emberfeletti erőfeszítések eredményeként végül sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz.

E – talán megismételhetetlen – teljesítménynek állított emléket a sport eszközeivel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Honvéd Arrabona Sportegyesület a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” megrendezésével. A rendezvény fővédnökségét Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka vállalta el. Míg az esemény védnöke Széles Sándor a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja volt.

A sporteseményen induló csapatok többsége visszatérő vendégnek számít.4 A győri tűzoltók, katasztrófavédők és katonák mellett a szigetközi falvak lakói, valamint civilek, a megyei Kormányhivatalok (Győr-Moson-Sopron és Vas), a vízügyi dolgozók, a Győr-Szol munkatársai, a HM EI ZRT., de még a Kisalföld újságírói is indítottak idén is csapatot. Örömmel üdvözöltük az új indulók sorában a HM Zrínyi Nonprofit Kft. csapatát. A rendezvényre természetesen meghívást kapott a Magyar Honvédség valamennyi alakulata, amely 2013-ban érintett volt az árvízi védekezésben. Örömünkre szolgál, hogy a számos szakmai kihívás és a dolgos hétköznapok ellenére sokan elfogadták a meghívást. Így Szolnok, Veszprém, Budapest, Székesfehérvár, Kaposvár, Tata, Pápa helyőrségből is érkeztek csapatok. Az idei Emlékfutáson közel 300 futó vágott neki a távnak.

Széles Sándor megnyitó beszédét és buzdító szavait követően a kormánymegbízott startlövésére rajtolt el a mezőny Győrből, az Aranypart területéről, a Mosoni-Duna töltésének tövéből. A főként a fent említett szervezetekből felálló 7 fős csapatok a 30 kilométeres távot váltófutás-jelleggel, részben a Szigetközi kerékpárút (Győr - Győrújfalu - Győrzámoly-Győrladamér - Dunaszeg), részben a megújult Mosoni-Duna töltés igénybevételével a média nyilvánossága előtt teljesítette. 10A beérkezett futókat katonás ebéddel várták a győri honvédek.

Az idei év kuriózuma volt a „Győrladaméri Rosszcsontok” csapata. Az árvíz évében született, a 6. életévét még be sem töltött kislány (Pallos Júlia) és kistársai, szüleik segítségével a verseny ideje alatt futva, sétálva és biciklizve, fantasztikus teljesítményt nyújtva, maguk is teljesítették a 30 km-es távot. A gyerekek, ezzel a teljes mezőny tiszteletét és elismerését kivívva, megható pillanatokat szereztek az eredményhirdetés alkalmával.

Talán elmondhatjuk, hogy emberfeletti teljesítményt nyújtott kolléganőnk Szalai Anita törzsőrmester, valamint Varga Tibor tűo. főtörzsőrmester, akik egyben futották le a 30 kilométeres távot a 38 fokos hőségben – ahol az aszfalt még magasabb hőfokon ontotta magából a meleget. Kiemelkedő teljesítményükhöz ezúton is gratulálunk!!

A „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” abszolút 1. helyezettje az MH 1.7 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred „ROBBANTÓK” csapata lett. Második helyen ért célba az MH 25. Klapka György Lövészdandár „25/1” csapata, míg a bronzérmet a Magyar Honvédség Parancsnokságának versenyzői szerezték meg. A teljes végeredmény itt érhető el.

Az Emlékversenyen a felajánlásoknak köszönhetően számos különdíj is gazdára talált. „A legjobb hivatásos csapat az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred „ROBBANTÓK” csapata lett, míg „a legjobb civil csapat” díját az ÉDUVÍZIG csapata érdemelte ki teljesítményével. „A legjobb női csapat” cím a tavalyihoz hasonlóan idén is a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal hölgyeinek jutott. „A legfiatalabb átlagéletkorú csapat” a már fent említett Győrladaméri Rosszcsontok kisgyerekeié lett, míg „a legidősebb átlagéletkorú csapat” kitüntető címet az MH 54. Radarezred és az MH LVIK közös csapata nyerte el. Az esemény záró akkordjaként valamennyi futó Emlékérmet vehetett át.

Köszönjük az alábbi szervezetek és cégek - a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” megrendezésében nyújtott - segítő támogatását: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Védelmi Bizottsága, az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt., a HM EI Zrt., a SPAR Magyarország KFT., a Zrínyi Média Kht., a GYŐRSZOL Zrt., a Széchenyi István Egyetem, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

5  6 8 
 9  12  11

 2019. június 28.
Szöveg: Csekei Judit szds.
Képek: Somogyi Péter alez.

(Az Emlékfutásról készült fotóalbum a www.facebook.com/raketaezred oldalon érhető el.)