mist s

palyfelv

kub s 

1

 Kiváló magyar légvédelmi rakéta éleslövészet a Tobruq Legacy gyakorlaton

Minden légi célt megsemmisítve, történetük egyik legsikeresebb és legeredményesebb légvédelmi rakéta éleslövészetét hajtották végre a győri katonák Lengyelországban. „Tizenhatszor hangzott el a lőtoronyban a „CLEAR TO FIRE” parancs a magyar katonák számára, ami egyet jelent azzal, hogy „Tüzelj, ha megvannak célmegsemmisítés feltételei!”

Egy légvédelmi rakétás katona számára a legnagyobb szakmai kihívás és egyben kívánság is, 2részt venni és sikeresen megfelelni egy légvédelmi rakéta éleslövészeten többnemzeti környezetben. Ezúttal a Tobruq Legacy 2019 közepes-kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat és éleslövészet keretében volt lehetősége erre a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred mintegy 150 főt számláló kijelölt kontingensének, melynek személyi állománya kiegészült a Magyar Honvédség Parancsnoksága, illetve a Légi Vezetési és Irányítási Központ szakembereivel.

A több hetes hazai felkészülést, majd a lengyelországi légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot követően 2019. június 17-én kora reggel foglalták el tüzelőállásaikat a rakétaezred KUB (SA-6) és MISTRAL légvédelmi rakéta tűzalegységei Ustka-n, a Balti-tenger partján. Mi ilyenkor a feladat a kezelők, légvédelmi lövészek és rajparancsnokok számára? Az ellenséges légi cél felderítése, azonosítása, követésbe vétele, a vezetési pont és az indítóállvány közötti jelentések megtétele és természetesen, amennyiben megvannak a célmegsemmisítés feltételei, a kiválasztott légvédelmi rakéta indítása. A győri lérakosok minden rakétája indult (tíz KUB és hat MISTRAL rakéta indítása történt, mely utóbbiak között már 3a haderőfejlesztés keretében beszerzett új, M3-as típusok is voltak) a Balti-tenger mélyére küldve valamennyi számukra kijelölt METEOR 3MA célrepülőgépet, melyek reptetését az idei évben is a HM EI Zrt. munkatársai biztosították a már megszokott magas színvonalon.

A Tobruq Legacy 2019 gyakorlat két napos légvédelmi rakéta éleslövészeti fázisában összesen több, mint 150 indított légvédelmi rakétával a magyarok mellett az alábbi nemzetek és légvédelmi rakétarendszerek, teljesítették eredményesen feladataikat: szlovák (SA-18/IGLA), amerikai (AVENGER, STINGER), cseh (SA-6/KUB, RBS-70), lengyel (SA-3/NYEVA), román (HAWK), brit (STORMER) és német-holland (különböző STINGER változatok).

A légvédelmi rakétalövészetet, majd az azt követő statikus technikai bemutatót megtekintette a Magyar Honvédség parancsnoka is. Korom Ferenc altábornagy a lövészetet megelőző napon, az általa vezetett magyar delegáció kíséretében meghallgatta Könczöl Ferenc ezredes, a rakétaezred parancsnokának jelentését, 4majd találkozott a győri katonákkal. Korom altábornagy a Tobruq Legacy 2019 gyakorlaton nyújtott teljesítményéért, illetve az éleslövészet előkészítéséért elismerést is átadott Nagy Sándor őrnagynak, Puskás István századosnak, Major Nándor főhadnagynak, Leposa Péter főtörzsőrmesternek, Oláh Zoltán törzsőrmesternek. A légvédelmi rakéta éleslövészetre érkező delegáció tagja volt Tömböl László nyá. vezérezredes, Horváth Gábor dandártábornok az MHP kiképzési csoportfőnöke, Kovács János ezredes, az MHP Tervezési és Vezetési Főnökség főnöke, valamint Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa.

A lengyelországi Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten az ország több pontján 20 nemzet mintegy 4800 katonája és 1200 technikai eszköze vett részt.

A gyakorlat június 19-én a záró ünnepséggel hivatalosan is befejeződik. A magyar kontingens kombinált, légi-vasúti-közúti manővert végrehajtva települ vissza békehelyőrségébe, Győrbe. A Tobruq Legacy gyakorlatsorozat 2020-ban Litvániában folytatódik.

 5 6   7

 2019. június 18.
Kép és szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.