mist s

palyfelv

kub s 

 1

 
17. alkalommal tárta ki a kapuját a rakétaezred

Minden eddigi látogatói rekordot megdöntve, idén is többezren voltak kíváncsiak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyílt Napjára szombaton a likócsi laktanyában. A szervezők a nap folyamán színes és tartalmas programokkal várták az érdeklődőket.

A laktanyai Nyílt Nap esetében a honvédségi szándék és a társadalmi igény keresztezi egymást, hiszen évek óta ezrek 2élnek a nem mindennapi lehetőséggel, hogy – egy a hétköznapok során szigorúan őrzött katonai objetktumba bejutva – betekintést nyerjenek a katonák életébe, testközelből ismerkedjenek meg a rendszeresített haditechnikai eszközökkel, valamint, hogy információkat szerezzenek a győri alakulat rendeltetésével, feladataival, munkatevékenységével kapcsolatban.

A rendezvény nyitányaként Könczöl Ferenc ezredes a kapuban köszöntötte az elsőként érkezőket és hivatalosan is megnyitotta az alakulat 17. Nyílt Napját. A hagyományos zászlófelvonást követően valamennyi korosztály nagy örömére egy légvédelmi gépágyú is eldördült. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatának képviselői korhű egyenruhában mutatták be egy 85 mm-es légvédelmi löveg működését, mellyel több lövést is leadtak az esemény ideje alatt.

A megnyitó ceremónia után a látogatók birtokba vették a laktanyát. A haditechnikai parkot elárasztották kicsik és nagyok és rövid időn belül fürtökben3 lógtak a gyerekek a többségében már a rendszerből kivont technikai eszközökön.

A többezer érdeklődőnek köszönhetően a rendezvény teljes ideje alatt maximális kihasználtsággal működtek az egyes programpontok, a többi között a painball-airsoft, valamint légpuska- és lézeres lövészet, íjászat, a rakétaindító és repülőgép szimulátorok, a kézigránát dobás, hatástalanított fegyverek bemutatója, toborzó pont, helikopteres relikviák gyűjteménye. A HM EI Zrt. a pilóta nélküli repülőeszközeit mutatta be, de "dögcédula"-gyártás és makettkiállítás is várta a látogatókat. A legkisebbeknek idén is kihagyhatatlan volt az ugrálóvár, az idősebb korosztály pedig a csapatmúzeumban és az emlékszobákban nosztalgiázhatott: előbbiben világháborús egyenruha- és képeslap kiállítás is megtekinthető volt. Az állandó programok között a legnagyobb sláger továbbra is a haditechnikai eszközök bemutatója volt, am5ikor is az ezred alakulóterén sorakoztak fel a légvédelmi egységnél rendszeresített harc- és gépjárművek.

A központi programok sorát a Tatai Helyőrség Zenekar műsora nyitotta meg. A 2005-ben alapított együttes nemcsak indulókat, vagy protokolláris rendezvények zenei darabjait szólaltatta meg, hanem könnyedebb dallamok, közismert slágerek és filmzenék is terítékre kerültek. A tatai vendégszereplést követően a „hazai” katonáké volt a főszerep. A rakétaezred honvédei zenés, alaki bemutatóval készültek, majd a szeptemberben Bosznia-Hercegovinába induló MH EUFOR kontingens 23. váltás századának dinamikus harcászati bemutatóját láthatták a vendégek. Ahogy minden évben, úgy az idei laktanyai Nyílt Nap zárómozzanata is a technikai eszközök elvonulása volt.

Akinek tetszett, amit látott, aki szeretne máskor is itt lenni, aki szívesen lenne részese ennek a közösségnek, aki szimpatizál a katonai hivatással, aki szereti a kihívásokat… az választhat, vár egy évet a 2020-as nyílt napig, vagy úgy dönt, hogy jelentkezik és közénk áll katonának.

4 6
7  8

 2019. május 25.
Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.
Képek: Miklós Máté tőrm.