mist s

palyfelv

kub s 

1


Katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlat a győri alakulatnál


A tűz nem játék. Különösen így van ez, ha éles légvédelmi rakéták közelében csapnak fel a lángok. Hogy elkerülhető legyen a tragédia, a győri katonák minden évben begyakorolják az ezred belső védelmi tervében előírt tevékenységeket egy fiktív katasztrófahelyzet módszertani jelleggel történő bemutatásán keresztül.

 


Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Győr-Moson-Sopron 2Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kötött együttműködési megállapodása révén, tehát rendszeresen tart katasztrófahelyzet-kezelési gyakorlást. A kiképzési tevékenység mindkét szervezet számára kölcsönösen hasznos, hiszen a katonák élethű körülmények között készülhetnek fel a nem várt helyzetek kezelésére, a tűzoltók pedig megismerhetik a Rába parti város alakulatánál tárolt veszélyes anyagok jellegét, a vízvételi lehetőségeket, továbbá bővíthetik helyismeretüket.

A csaknem egésznapos gyakorlat elméleti oktatással vette kezdetét az ezred művelődési otthonában. Stranszky Zoltán hadnagy, tűzvédelmi tiszt először ismertette ezred belső védelmi tervében foglaltakat, (vagyis azt a dokumentumot, amely a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset, vagy más rendkívüli esemény bekövetkezése esetén 3foganatosított rendszabályok végrehajtásáról szól), majd felvázolta a laktanya területén bekövetkezhető katasztrófák lehetséges típusait, valószínűségüket, illetve részletesen taglalta az ilyen esetekben elvárt tevékenységi formákat, valamint megnevezte az elhárításba bevonható erőket.

Az előadásból megtudhatta a hallgatóság, hogy a veszélyhelyzetek elkerülése céljából elengedhetetlen, hogy mindenki teljes mértékben ismerje a beosztásához kapcsolódó biztonsági rendszabályokat, a rábízott eszközök üzemeltetési utasítását, valamint, hogy betartsa a munka- tűz- és környezetvédelmi előírásokat, hiszen már egy kis mulasztás is hatalmas károkhoz vezethet. Ha pedig megtörténik a baj, haladéktalanul meg kell kezdeni az élet- és vagyonmentést, megőrizve a hidegvért és kerülve a pánikkeltést.

A krízishelyzetben végzett összehangolt cselekvéshez szükséges, 4hogy minden katona tudja a feladatát, és az ilyenkor alkalmazandó speciális eljárásrendet, melyet az elméleti oktatást követő gyakorlati foglalkozás volt hivatott szemléltetni. A Stranszky hadnagy által koordinált szimuláció szerint a védett körlet egy rakéta-tárolóhangárjánál éles rakéta vételezés zajlott. A munkát végzők egyike pihenés képpen rágyújtott egy szál cigarettára, azonban káros szenvedélyének nem a kijelölt dohányzóhelyen hódolt, ráadásul felelőtlenül még a parázsló csikket is eldobta. A hetek óta tartó szárazság miatt a tárolóhangárt övező kaszálatlan fű azonnal lángra kapott, az erős szél miatt pedig nagy területre kiterjedt a tűz. A helyszínen tartózkodók a veszélyt felmérve azonnal értesítették a laktanya ügyeletest, bezárták a tárolóépületet, továbbá a rakéta szállításához használt tehergépjárművel bizton5ságos távolságba parkoltak.

Noha a katonák kézi porral oltó készülékkel próbálták megfékezni a lángokat, a megállíthatatlanul terjedő tűzzel végül nem bírtak, az oltást szakemberekre kellett bízni, ráadásul egyikük a belélegzett füst és égéstermék miatt eszméletét vesztette. Szerencsére a számos járművel kivonuló tűzoltók néhány percen belül a helyszínre értek, s nekiláttak az oltásnak.

Mivel a tüzet végül sikerült eloltani, a sebesültet ellátni, a jelentős anyagi kár bekövetkezését pedig megakadályozni, így joggal bízhatunk benne, hogy az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közti együttműködés valós esetben is sikeresen vizsgázna.

Győr, 2019. április 18.
Sályi Gergő ftőrm.