mist s

palyfelv

kub s 

1

 

Az alakulat napját ünnepelte a rakétaezred

Minden katonai szervezet életében van olyan alkalom, amikor elődeire emlékezik. A MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred történetében az április 15-e e jeles nap, a csapatünnep, mikor az alakulat a fennállásának évfordulóját ünnepeli. A rakétaezred a Magyar Honvédség egyik legrégebben fennálló alakulata, a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem egyedüli képviselője.

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek hétfőn a győri katonák a szervezet fennállásának 69. évfordulójára. Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok2 emlékező soraiban felidézte az alakulat 1950. április 15-ére - a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred megalakulására - visszanyúló történetét. Elhangoztak a hazai légvédelem történelmének főbb állomásai: Miskolc, Székesfehérvár, Börgönd, Veszprém, Keszthely, Szentes, Lenti, Kalocsa, Diósjenő, Nagyoroszi, Nagykanizsa valamint Győr. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák, és az ott rendszeresített technikai eszközök mind-mind alakítói, formálói voltak jelenlegi ezredünknek.

Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” – idézte Széchenyi István gondolatait a parancsnok, majd kiemelte: „A mi vonatkozásunkban e szavak azt jelentik, hogy elődeink dicső hagyományait követve, hozzájuk méltón, tisztességgel és becsülettel végezzük el feladatainkat. A múltunkat elődeink már megírták, amiért tisztelet és köszönet illeti őket. A jövő azonban a mi kezünkben van.” Az előttünk álló időszakra utalva Könczöl ezredes hangsúlyozta: „Tudjuk, hogy a technika nem ismer határokat: a generációs fejlődés már nem évtizedek alatt történik, hanem néhány év alatt is megvalósulhat. Az, hogy ez mennyire igaz, azt a Magyar Honvédség valamennyi katonája megtapasztalhatja, hisz évtizedek óta nem látott haderőfejlesztési programnak3 lehetünk részesei. A következő évek új fejezetet nyitnak a légvédelem történelmében is. Éljünk a lehetőséggel és írjuk közösen tovább a légvédelem fejlődésének történetét!” – zárta beszédét a parancsnok.

A csapatünnep keretében adták át „Az alakulat katonája” díjat. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka által alapított kitüntető címet huzamos időn át végzett átlagon felüli teljesítmény elismeréseként lehet kiérdemelni. „Az alakulat katonája 2018” elismerést Sárai Attila százados, a hadműveleti főnökség főnökhelyettese vehette át Könczöl Ferenc ezredestől. Sárai százados a beosztásában huzamos időn át végzett kiemelkedő teljesítménye, a fizikai állapotfelérésen nyújtott eredménye, teljesítményértékelése,
illetve a szakterületén végzett kimagasló munkája eredményezte, hogy az idei évben az 4Ő személye szolgáljon példaként az ezred állománya előtt.

A rendezvényen az ezred parancsnoka „50. születésnapja alkalmából”, az alakulatnál végzett tevékenysége elismeréseként csapatérmét adományozott aranyozott kivitelben Kasza László zászlósnak és Balogh Zsolt szakaszvezetőnek.

Az idei ünnep rendhagyó volt a korábbiakhoz képest, hisz egy vendég szervezet, jelesül a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Honvédsuli Egyesület Kadét Programjának Szeretet Missziója is köszöntötte az ezredet csapatünnepe alkalmából. Diákok és vezetőjük utaztak többszáz kilométert, hogy a mai napon itt lehessenek és személyesen köszönhessék meg a légvédelmi rakétás katonáknak a munkájukat, a rakétaezred szolgálatát. Ennek jegyében egyedi, kizárólag az alakulat honvédei részére készíttetett ajándékkal kedveskedtek.

Minden évforduló alkalom arra, hogy visszagondoljunk elődeinkre, kifejezzük tiszteletünket tetteik előtt és a múlt dicsőségéből erőt merítve, a katonai hagyományok méltó folytatói legyünk. E szavak jegyében – az állománygyűlést követően – az emlékparkban, az alakulat vezető állományának jelenlétében Könczöl Ferenc ezredes és Inoka Zoltán törzszászlós megkoszorúzta a négy évvel ezelőtt állíttatott „65 év a haza légterének védelmében” emlékművet.

8 7
6 5

2019. április 15.
Cseszreginé Csekei Judit szds.