mist s

palyfelv

kub s 

1

 

Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam látogatása a győri ezrednél

A Honvédelmi Minisztériumban, a Magyar Honvédség Parancsnokságán, valamint annak alárendelt alakulatainál felelős beosztást betöltő főtisztek, - mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatói - látogattak kedden az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez.

Az NKE Felsőfokú Vezetőképző (Vezérkari) Tanfolyama részére - a külföldi szolgálati utak mellett - minden évben hazai csapatlátogatásokat is szervez az egyetem. A jelenlegi, 28. évfolyam hallgatóit Könczöl Ferenc ezredes fogadta a laktanyában.

A parancsnok, a szervezetet bemutató prezentációjában ismertette a helyőrség és az ezred jellemzőit, a katon2ai szervezet felépítését, feladatrendszerét, technikai eszközeit, békemissziós szerepvállalását, illetve főbb kiképzési eseményeit. Előadásában Könczöl ezredes kitért a hagyományápolásra és a társadalmi kapcsolatokra is. Jelentését az alakulat elmúlt évben teljesített és az előtte álló feladatok összegzésével zárta.

Az elméleti kitekintés után a vendégek a gyakorlatban is képet kaptak az ezredről, hisz a laktanyai bemutatást követően az alakulótéren statikus bemutató keretében ismerkedtek meg a rakétaezrednél rendszeresített technikai eszközökkel. Ezt követően az ezred oktatási központjában nézték meg a Mistral ATLAS szimulátor és célfelismerő szaktantermeket. Végezetül a főtisztek a Művelődési Otthon csapatmúzeumában, majd az ezred Emlékparkjában részletes tárlatvez3etés során győződhettek meg a hagyományápolás fontosságáról.

Dr. Tamási Béla ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyami Központ parancsnoka a csapatlátogatások fontosságára vonatkozó kérdésünkre elmondta: „Kevés olyan katona van ma, aki a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál járt volna a szolgálata során. A képzésnek többek közt van szárazföldi, légierő és missziós blokkja is, de a hallgatók még így sem kaphatnak teljes képet a honvédségről. Eljönni, megismerni, látni a technikát, személyesen találkozni az alakulatok vezetőivel, ez olyan pótolhatatlan élmény, amit az elméleti képzés nem helyettesíthet. Mindegy mit mond az elmélet, a laktanyákban, a katonai szervezeteknél a valóságot látják a kollegák” - fogalmazott az ezredes, majd hozzátette, „a magyar felsővezetők részére a legaktuálisabb és legátfogóbb ismereteket biztosítják a képzés során. Bármilyen szakterületen dolgoznak a főtisztek, az év során szerzett tapasztalatokat fel tudják használni a későbbiekben, beépítve saját munkaterületükbe.”

4 5

2019. április 2.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Képek: Sályi Gergő ftőrm. és a szerző