mist s

palyfelv

kub s 

KEP01


Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Az Amerikai Egyesült Államok Légierőjének MQ-9 Reaper típusú drónjai tavaly május óta hajtanak végre fegyverzet nélküli felderítő feladatokat Lengyelországból felszállva, azonban azok csak most, 2019 márciusában érték el teljes működőképességüket.

A USAFE (U.S. Air Forces in Europe – USAFE) erőfeszítésének eredményeként március elsején új létesítményekkel gazdagodott a lengyelországi Miroslawiec Légi Bázis, melyek elősegítik majd a Reaper-t kezelő Nemzeti Gárda katonáinak, valamint civil operátorainak munkáját.

„A most befejezett projekt mellett fontos változás lesz, hogy ezentúl az USA katonái és a szerződéses civil kezelők közösen fognak részt venni a pilóta nélküli repülő eszközök (Unmanned Aerial Vehicle – a továbbiakban: UAV) üzemeltetésében és repültetésében. Az átadott létesítmények kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a UAV-k feladatrendszerét kiterjesszük.” - nyilatkozta Greg Semmel dandártábornok a megnyitóünnepségen.

„Az új infrastruktúra magában foglalja a UAV-k irányításához szükséges létesítmények teljes spektrumát az információvédelmi központoktól, a javítóállomásokon és vezetési és irányítási rendszereken át egészen a kezelő állomány részére kialakított hálókörletekig.” áll az 52. Harci Repülő Ezred sajtóközpontja által kiadott közleményben.

Lengyelország a „kelet-európai stratégiai elhelyezkedése révén”KEP02 került kiválasztásra erre a feladatra, jelentette ki Auburn Davis, a USAFE alkalmazásában álló civil szakértő az Air Force Times-nak tavaly májusban adott nyilatkozata alkalmával. A USAFE hivatalos közleménye szerint a Lengyelországba telepített UAV-k felderítő, hírszerző, és megfigyelő feladatokat látnak el az amerikai külpolitikai érdekeknek megfelelően, illetve feladatkörük kiegészül az úgynevezett erők védelme (Force Protection ¬¬– FP) terület hatékonyságának növelése érdekében végzett adatgyűjtéssel, amely adatok rendkívül hasznosak mind az amerikai, mind pedig a szövetséges haderők részére.

A UAV-ket irányító katonák a Spangdahlem Légi Bázison állomásozó 52. Harci Repülő Ezred állományába tartozó 52. Expedíciós Műveleti Csoport tagjai. „Engedjék meg, hogy hálámat fejezzem ki azon amerikai barátainknak, akik az MQ-9-esek üzemeltetése során tanúsított professzionális tevékenységükkel  hozzájárulnak Európa békéjéhez.” - idézi a USAFE  által kiadott sajtóközlemény Lukasz Andrzejewski lengyel ezredes szavait. „Nagyra értékeljük azt a támogatást, nyíltságot, együttműködést és kedvességet, amiről önök nap, mint nap tanúbizonyságot tesznek.”


Andrew Eiler az Egyesült Államok Légierejének ezredese nyilatkozatában kiemelte, hogy „az amerikai katonák a Lengyel Légierővel szoros együttműködésben üzemeltetik a MQ-9 Reaper-eket. A katonáinkat a helyi közösség befogadta, szívesen látnak minket az éttermekben, boltokban, sőt, még otthonaikban is. Pusztán szomszédként kezdtük, azonban mára barátként, családtagként tekintünk egymásra. Büszke vagyok a közös együttműködésre és az együttesen kialakított képességre."

Az elmúlt évben a lengyel kormány igyekezett közelebb hozni a védelmi szféráját az Egyesült Államokéhoz, aminek eredményeképp 2 millió USD összeget ajánlott fel olyan állandó katonai létesítmények létrehozására, amelyek alkalmasak az amerikai katonák, valamint családjaik elhelyezésének kialakítására. A Miroslawiec-ben végbement fejlesztések szintén ezen kezdeményezés eredményei. „Az elmúlt években a Lengyelországgal való sikeres együttműködésünk alapjául szolgáltak a közös értékeink, tapasztalataink és céljaink." - jelentette ki Semmel tábornok. „Napjaink változó stratégiai környezetében az ilyen előretolt bázisok egyre nagyobb jelentőséggel fognak bírni az európai biztonság megőrzése érdekében."

KEP03A Krím-félsziget és a Donyec-medence a 2014-es orosz intervenció óta aktív konfliktussal övezett területei a régiónak, éppen ezért Lengyelország kiemelt szerepet játszik az Egyesült Államok katonai stratégiájában is.

Azt követően, hogy tavaly májusban bejelentésre került a Reaper-ek lengyelországi telepítése, egy korábban MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper drónokat „repültető”, már nyugállományú amerikai pilóta úgy fogalmazott az Air Force Times-nak, hogy az itt telepített drónoknak az ukrán konfliktus esetleges eszkalációja esetében lenne kiemelt szerepe. A drónok jelenlegi alkalmazásának lehetőségéről viszont a következőket jelentette ki: „A felderítő UAV-k Kelet-Ukrajna légterében történő alkalmazása több szempontból sem lenne ésszerű, először is a térségben telepített légvédelmi rendszerek (légvédelmi tüzér eszközök, illetve légvédelmi rakétarendszerek) fenyegetést jelentenek ezekre a repülő eszközökre, másodsorban pedig a felderítőeszközeinknek a térségben történő alkalmazása hozzájárulhatna az amúgy is kényes helyzet további eszkalálódásához.”


Nagy valószínűséggel a Reaperek olyan légi folyosókat fognak használni a Balti államok és a Fekete-tenger környezetében, ahonnan kockázatok nélkül lesznek képesek végrehajtani a felderítő és megfigyelő feladataikat.


2019. 03. 21.
Forrás: https://www.airforcetimes.com
Fordította: Nagy Dániel hadnagy