mist s

palyfelv

kub s 

1

 

A rakétaezred hölgyeit köszöntötték

„Annak a hölgynek, lánynak, asszonynak, akit szeretet és megbecsülés vesz körül, biztosan helyén van a szíve és bármire képes szeretteiért”- hangzott el a győri alakulatnál rendezett nőnapi ünnepségen. Az ezrednél szolgáló hölgyeket - akik ezen a napon a piros barettet és a gyakorló ruhát civil ruhára cserélték - Könczöl Ferenc ezredes, parancsnok köszöntötte vezetőtársai körében.

Hazánkban hivatalosan már 1913-óta tartják a Nemzetközi Nőnapot, amely alkalomból a győri alakul2at is fennállása óta kifejezi a lányok, asszonyok iránti tiszteletét és nagyrabecsülését a tavasz első napjaiban.

Ünnepi beszédében dr. Szrága Milán főhadnagy, az ezred jogi főnöke hangsúlyozta: „a nőnap egyrészt családi ünnep, amikor megállunk egy pillanatra, és egy kis odafigyeléssel, kedves mosollyal, egy szál virággal ajándékozzuk meg szeretett hölgyeinket az otthon melegéért, a – számunkra nélkülözhetetlen – gondoskodásért, bizalomért és bátorításért. Másrészt társadalmi ünnep, ame4lyen tisztelettel adózunk történelmünk dicső lányainak, asszonyainak, és tisztelettel adózunk a mai nőknek, akik talán nem hősök, de nagy odaadással és felelősséggel hordozzák terheiket ebben a rohanó világban.” Szrága főhadnagy, személyes élményeit is felsorakoztató ünnepi soraiban kiemelte: „a nőnap az a nap, amikor mi férfiak – többé-kevésbé esetlenül – megpróbáljuk megköszönni a hölgyeknek mindazt az örömöt, segítséget, gondoskodást, amit egész évben kaptunk. Egy o3lyan nap, amikor megpróbálunk a hölgyek kedvében járni, a vágyaikat teljesíteni. Azonban ennek nem csupán erre az egy napra kellene korlátozódnia, mert ahogy felnőttem, egyre inkább megértettem, mit takar édesanyám „mert az összes többi nap a tiétek” válasza. Mi férfiak gyakran nem vesszük észre, hogy a nőknek mennyi mindent köszönhetünk, hogyan gondoskodnak rólunk láthatatlanul mindennap. Természetesnek vesszük, hogy amire hazaérünk, kész a vacsora, a vasárnapi ebéd, a gyerekek rendben vannak, tisztaság van otthon, van tiszta ruhánk amit felvehetünk, és nem gondolunk bele, hogy mennyi munkával, áldozattal jár ez tőlük. 5Mindezért a gondoskodásért nem csak ezen az egy napon kellene a hálásnak lennünk, hanem az év minden napján meg kell becsülnünk őket. Így azt kívánom, hogy ne legyen szükség külön nőnapra, hanem ez a megbecsülés legyen mindennapos, és ne csak ezen az egy napon jusson eszünkbe nekik megköszönni mindazt, amit értünk tesznek.”- zárta gondolatait a főhadnagy.

Az ünnepi sorokat követően Lazányi Zsolt honvédelmi alkalmazott vette át a szót. Az ezred lakásügyi főelőadója már évek óta stand up comedy–vel szórakoztatja a nagyérdeműt, idén a nőnap adott alkalmat a katonalétről (is) szóló, vicces monológnak, amely nagy sikert aratott a rakétaezred katonanői és a hölgy dolgozói körében.

7 6
8 9

2019. március 8.
Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.
Kép: Sályi Gergő ftőrm.