mist s

palyfelv

kub s 

KEP01

 

Izraeli Vaskupola az USA hadseregének

 


Az Amerikai Egyesült Államok Hadserege nyilvánosságra hozta az Izraelben már hadrendben álló Iron Dome (magyarul Vaskupola) fegyverrendszer megvásárlásával kapcsolatos elképzeléseit.

 

Az izraeli Rafael által kifejlesztett Iron Dome egy KEP02tehergépjárművel vontatott platformokra épített légvédelmi rendszer, amely kis hatótávolságú rakéták és tüzérségi lövedékek ellen nyújt védelmet. A rendszer főbb elemei közé egy felderítést és követést végző radar, egy harc- és tűzvezető központ, valamint a rakéták indítóállványa tartozik.


A bármely időjárási körülmények között alkalmazható rendszer Tamir rakétája 70 km távolságon belül képes megsemmisíteni a beérkező lövedékeket. A rendszer további jellegzetességei közé tartozik a robbanó harci résszel és közelségi gyújtóval szerelt függőlegesen indítható elfogó rakéta, a mobil indítóállvány, valamint a más radarokkal és szenzorokkal való kompatibilitás.

Patrick Seiber, az Amerikai Egyesült Államok Hadseregének ezredese nyilatkozatában a következőket jelentette be. „Tesztekkel fogjuk felmérni az Iron Dome képességeit, mivel az egy olyan, jelenleg elérhető rendszer, amely a hadszínterekre települt amerikai katonáknak megfelelő oltalmazást nyújthat a különféle közvetlen irányzású tüzérségi lövedékek és egyéb levegőből érkező fenyegetésekkel szemben. Az izraeli légierő már 2011-ben rendszeresítette a Vaskupolát, a harci alkalmazások során hatékonynak bizonyult, az USA hadserege azonban több lehetőséget is meg fog vizsgálni a közvetlen irányzású lövedékek elleni védelmet célzó hosszútávú képességfejlesztési programjának KEP03megvalósításához. Napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására. Jelenleg még nincs döntés az Iron Dome rendszeresítéséről, sem pedig annak konkrét hadszíntéri tesztjeiről.”

Az USA 2011 óta nyújt pénzügyi támogatást Izraelnek az Iron Dome fejlesztéséhez. 2014-ben a két állam együttműködési megállapodást kötött, amelynek megfelelően az Iron Dome egyes részegységeit már amerikában gyártják. Az izraeli Rafael amerikai partnere a Raytheon, amely a Tamir rakéták alkatrészeit gyártja, az amerikai Rakétavédelmi Ügynökség pedig teljes hozzáférést kapott az izraeli tulajdonjog alatt álló Iron Dome technológiai leírásához.

Mint ahogy arról már szó volt, az amerikai kongresszus Izrael támogatásáról szóló jelentése szerint napjainkig az USA 1,397 milliárd dollár támogatást biztosított Izraelnek az Iron Dome ütegek és elfogó rakéták gyártásához, valamint azok fenntartására.

2019. február 18.
Fordította: Nagy Sándor őrnagy
Forrás: https://www.army-technology.com/news/us-buy-israel-iron-dome/