Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Halottak Napi megemlékezéseken a győri katonák

Valaki egész évben gondol elhunyt szeretteire, mások csak Halottak napja közeledtével idézik fel elveszített hozzátartozóik emlékét. Sokan koszorúkkal, virágcsokrokkal a kézben járják a zsúfolt temetőket, mások az otthon meghitt nyugalmában gyújtanak egy mécsest. November eleje az emlékezés időszaka, amikor így vagy úgy, de szinte mindenki az elhunytakra gondol. Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédek ilyenkor nem csak saját hozzátartozóik emlékét ápolják, hanem megtisztelő kötelességüknek eleget téve, egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve világháborúk, forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak.

 

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 2katonáinak részvételével tartott Halottak Napi megemlékezések sora október 31-én 11 órakor vette kezdetét a likócsi laktanya falain belül. Az alakulat vezetőállományának körében zajló meghitt rendezvényen Matyi Tibor alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok, és főnökök. Az ezred saját halottjai előtt azonban nem csak a tiszteletükre emelt kopjafa lábánál elhelyezett koszorúval fejezte ki nagyrabecsülését, hiszen az elhunyt bajtársak sírjára is került virágfüzér és mécses, nyugodjanak az ország bármely szegletében is.

3Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szintén október 31-én, de délután három órára szervezett koszorúzási ünnepséget. A Nádorvárosi köztemetőben a Katolikus Egyház, a Győri Református Egyházközség, az Evangélikus Egyház, a Baptista Gyülekezet, valamint a Zsidó Felekezet képviselői fogalmazták meg a jeles naphoz kapcsolódó gondolataikat, míg ünnepi beszédet dr. Somogyi Tivadar alpolgármester mondott. Az ezred koszorúját Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a – Deim Pál alkotta – „Hősi halottak” emlékműnél.4

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred közreműködésével megrendezésre került Halottak Napi megemlékezések november 3-án Vas megyében értek véget. Az Ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat követően Dr. Székely János, a szombathelyi egyházmegye megyéspüspöke tartott szentmisét, majd ökumenikus liturgia szólt a II. Világháborús hadifogoly-áldozatok emlékéért. A rendezvényen felcsendülő dallamokat az MH Tata Helyőrség Zenekar szólaltatta meg, a kegyelet virágait pedig az ezred nevében Bozsóki Attila alezredes helyezte el.

Fülöp Áron – Halottak napján

Szent napján a kegyeletnek
Én is felgyujtom mécsemet,
S míg árnyaik körüllebegnek
Szárnyadon, bús emlékezet:
Imádkozván ím újra látom
S ontom értük hő könnyemet -
Vágyam, szerelmem, ifjuságom:
Halottaim - pihenjetek!


Győr, 2018. november 3.
Sályi Gergő tőrm.