Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Kaszárnyafutáson a győri katonák

Immár 170 éve történt, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején, nemzetünk egyik legtöbb áldozatot követelő, ám egyszersmind rendkívül dicsőséges időszakában megszületett a Magyar Honvédség. A Honvédelmi Minisztérium 2018-ban egész éves rendezvény sorozattal ünnepli e jeles évfordulót. A számtalan haditechnikai bemutatót, ünnepséget, kiállítást felvonultató kezdeményezés legutóbbi eleme a Kaszárnyafutás volt, melyen természetesen az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei is részt vettek.


A Kaszárnyafutás megszervezését a 170 éves a Magyar Honvédség 2elnevezésű nagyszabású eseménysorozat keretében a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ) vállalta magára. Győr-Moson-Sopron-, valamint Vas megyében a Honvéd Arrabona Sportegyesület dolgozta ki a részleteket, míg a – Magyar Honvédség létrehozásának a sport eszközével emléket állító – futáson a légvédelmi egység katonái álltak helyt.

A kétnapos országos rendezvényt hivatalosan október 5-én reggel 9 órakor a program fővédnökeként Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi 3államtitkára indította útjára Budapesten, a tárca Balaton utcai épülete elött. Az előre megtervezett útvonalakon a sportolók a fővárosban és minden megyében felkeresték az egykori katonai objektumokat, az 1848-49-es-, és világháborús emlékhelyeket, ahol koszorúzással tisztelegtek a hős elődeik emléke elött.

A napi 8-10 óra futás a települések közigazgatási határain belül, valamint a megemlékezések helyszíneinek közelében zajlott. Természetesen a helyi lakosság is csatlakozhatott a honvédekhez, így a települések fiataljai is együtt futhattak a katonákkal, valamint részt vehettek a megemlékezéseken. Az egyes helyszíneken az esemény tiszteletére külön készített zászlóra az érintett önkormányzatok, társadalmi szervezetek, nyugdíjas klubok emlékszalagot köthettek.

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 8 fős váltója 4Dede Gyula őrnagy, kiképzési főnök vezetésével október 5-én Sopronból, az Aradi vértanúk emlékhelytől rajtolt és Harkán, Fertőszentmiklóson, Röjtökmuzsajon, Lövőn, Horvátzsidányon, Kőszegen, Kőszegfalván és Lukácsházán keresztül vezetett az útja a szombathelyi volt Savaria laktanyáig. Másnap Dunakiliti 1848-49-es emlékművénél kezdte a futást a csapat és Bezenye, Mosonmagyaróvár, Bősárkány, Csorna, és Enese érintése után a győri laktanyában ért célba az ezred emléktáblájánál. A két nap során a Rába parti város alakulatának honvédei összesen 17 települést kerestek fel és közel 40 kilométert futottak.

Az országos rendezvény végül a pákozdi Katonai Emlékparkban tartott záróünnepséggel ért véget október 6-án 17 órakor.

2018. október 06.
Sályi Gergő tőrm.
Képek: Csőre Ferenc szkv.