Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Kihívásokkal teli, mozgalmas hét a rakétaezrednél

Rendkívül mozgalmas, - szinte az ezred teljes személyi állományát érintő - hetet tudhat maga mögött a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred. Több mint száz győri katona készült fel, hogy hétfőtől az alakulatot képviselve több gyakorlaton is részt vegyen a Bakonyban és Kecskeméten. Az elvonulás előtti technikai szemlék mellett, a laktanyában számítógéppel támogatott szimulációs rendszergyakorlás is zajlott a napokban, csakúgy, mint az EUFOR 23 külszolgálat kapcsán a missziós bemeneti követelmények felmérése. A heti programot továbbá minősítő és fokozati vizsgák is nehezítették.

Nem volt könnyű helyzetben a rakétaezred állománya a szeptember 17-23-i héten. Rengeteg szakmai feladattal2 búcsúztatták a győri katonák az idei év utolsó nyári napjait.

A felkészülést, majd technikai szemlét és a hétvégi vagonírozást követően kombinált menettel indult meg Kecskemétre egy győri légvédelmi rakétacsoportosítás, amely a LION EFFORT 2018 (LIET) nemzetközi, valós repüléssel egybekötött harcászati gyakorlaton, valamint az elektronikai hadviselési gyakorlaton (EHV) vesz részt. Az ezred valamennyi légvédelmi rakétaosztályától és zászlóaljától érkező katonák feladata lesz a következő két hét során a légvédelmi eljárások gyakorlása, a bázisvédelmi zóna légvédelmi oltalmazása, valamint, hogy zavart viszonyok között biztosítsák az ellenerőt a repülőeszközök számára. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis területén zajló gyakorlatokon a rakétaezred mellett további hét alakulat dolgozik majd együtt. A KUB és MISTRAL rakétafegyverzetet is magába foglaló győri légvédelmi rakétacsoportosítást az alakulat felderítő főnök3e vezeti.

Egy légvédelmi rakétamodul kapcsán a rakétaezred katonái egy szárazföldi gyakorlatban is részt vesznek a következő hetekben. A BÁTOR HARCOS 2018 és a BRAVE WARRIOR elnevezésű gyakorlatokon a Bakonyba vezényelt győri állomány az MH 5. Bocskai István Lövészdandár egy zászlóalját támogató légvédelmi rakétamoduljaként hajtja végre a feladatait. Az elsősorban a 2. légvédelmi rakétaosztály (MISTRAL), valamint a vezetési zászlóalj állományára épülő győri alegység két menetoszlopban az elmúlt napokban indult meg az MH Központi Gyakorló-és Lőterére, ahol a négy hét során kiemelt feladata egy zászlóaljharccsoport légvédelmi oltalmazása lesz, valamint részt venni a zászlóalj NATO CREVAL ellenő4rzésén.

A gyakorlatokra történő felkészülés, eligazítások, elvonulás előtti technikai szemlék mellett több más szakmai feladat is szerepelt az ezred heti programjában. A HM EI ZRT. támogatásával, operátorok részvételével, három napon keresztül zajlott a MARCUS számítógéppel támogatott harc- és törzsvezetési gyakorlás. Az alakulat tantermi épületében rendezett kiképzési esemény célja, hogy a résztvevő harc-és tűzvezető állomány, valamint a törzs szakemberei szimulációs térben gyakorolják a különböző helyzeteket, és ezáltal felkészüljenek olyan szituációkra, amelyekkel a gyakorlatok során is szembesülnek.

Az alakulat ismét érdekelt lesz a következő, MH EUFOR 23 misszióban, melynek a felkészítése a közeljövőben indul a rakétaezred bázisán. A feladatra tervezett állomány a missziós bemeneti követelmények felmérése során a héten adott számot tudásáról. A katonák az elméleti és gyakorlati vizsgák alatt bizonyították, hogy rendelkeznek azokkal az általános katonai 5ismeretekkel, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elkezdessék a misszióra történő speciális felkészülést.

A héten több kollégára a magasabb rendfokozathoz szükséges minősítő vizsga, valamint a beosztás ellátáshoz előírt fokozati vizsga teljesítése várt.

A fenti, szakmai feladatokon túl sport- és szabadidős tevékenységekben is érdekeltek voltak a napokban a horgászásban és a futásban jártas győri katonák. Csütörtök délután 9 csapat részvételével a Csémi-tónál zajlott az ezred 24 órás horgászbajnoksága.

Végezetül vasárnap Budapesten, a már hagyományos NATO futáson indultak a rakétaezred katonái. Az ezred színeiben huszonnyolc fő állt rajthoz és teljesítette sikeresen a nevezett (10 km, 10 km váltó, 4 km) távot.

6  7  8 
 9  10  12
 11  13  14

 2018. szeptember 23.
Cseszreginé Csekei Judit szds.