Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozója

Idén már 15. alkalommal adott otthont az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozójának. Minden évben nagy létszámban érkeznek Győrbe az alakulat és egymás iránt érdeklődő egykori kollégák.

A Magyar Honvédségben példaértékű a győri rendezvény, amely során a légvédelmi rakéta- és2 tüzér fegyvernem nyugállományú és aktív katonái, valamint családjaik évről évre találkozhatnak egymással. Budapest, Kalocsa, Keszthely, Lenti, Nagykanizsa, Nagyoroszi, Nagytarcsa, Sárbogárd, Székesfehérvár, Veszprém, valamint a házigazda Győr egykori „légvédelmis” alakulatainak katonái – több mint százan – adtak találkát egymásnak szeptember 7-én.

Szerencsére mindig vannak új arcok, néhány éve nyugdíjba vonult kollégák, de sajnos minden évben érkezik a szomorú hír, hogy tavaly még a többiekkel ünneplő bajtársak már az égi honvédséget szolgálják.

A hivatalos program Matyi Tibor alezredes beszámolójával kezdődött. Az ezred megbízott parancsnoka a hagyományoknak megfelelően tájékoztatta a vendégeket az ország egy3etlen légvédelmi alakulatának elmúlt évi történéseiről. Az alezredes előadásában bemutatta a győri egység rendeltetését, felépítését, vezetőállományát, ismertette az idei év fő feladatait és a közeljövő várható kihívásait, valamint beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről is.

A parancsnoki tájékoztatót követően a találkozó résztvevői az ezred emlékparkjában található fegyvernemi kopjafájánál emlékeztek az elhunyt bajtársakra, kollégákra. Az eseményen Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság légierőhaderőnem főnöke, valamint Matyi Tibor alezredes koszorúzott.4

A tavalyi év folytatásaként, a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület szervezésében újabb emléktáblák kerültek fel a parancsnoki épület aulájának falára. Az emlékfal előtt Tóth Sándor nyá. ezredes, az egyesület elnöke avatóbeszédében felidézte a légvédelmi rakéta- és tüzér csapatok történetét, a hadosztályok, ezredek megszűnését és az újabbak megalakulását. Kiemelte, hogy ma a győri rakétaezred, a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulata, amely a hagyományokat ápolva továbbviszi az egykori jogelőd alakulatok emékét. A visszatekintő sorok után a jelenlévők megkoszorúzták a felavatott emléktáblákat.

A hagyományos, közös fotózást követően a Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a találkozó résztvevőit az alakulat Művelődési Otthonában. A programok után kötetlen bajtársi beszélgetés zárta az egésznapos eseményt.

5 6 7

 2018. szeptember 7.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
A rendezvényről készült fotóalbum a www.facebook.com/raketaezred oldalon tekinthető meg.