Üdvözöljük az ezred honlapján!

1


Ünnepi rendezvényeken a győri honvédek

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái Magyarország évezredes büszkesége, az államalapítás előtt tisztelegve Győrben és Szombathelyen a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett ünnepségeken vettek részt, Budapesten és Kaposváron haditechnikai bemutatót tartottak, mindemellett pedig a likócsi lakatanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a nemzet atyjára, Szent István királyra.Az ünnepi események sora augusztus 17-én vette 2kezdetét az ezred Művelődési Otthonában, ahol 11 órakor gyűltek össze a légvédelmi egység katonái, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a több, mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. A megjelenteket Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte, majd felkérte Kézy Balázs őrnagyot ünnepi beszédének megtartására.

3A Felderítő főnökség főnöke felszólalásában kiemelte; „Szent István a magyarok számára a nehezen, áldozatok árán megteremtett egység szimbóluma. A végső letelepedés, a meggyökeresedés és a jövő építésének jelképe.” Kézy őrnagy gondolataival emlékeztetett rá; „A Szent István-i örökség, a magyar Haza őrzése, óvása és tovább építése mindannyiunk korokon átívelő közös feladata.”

Az ünnepi állománygyűlésen a ha4gyományoknak megfelelően minden évben elismerések és kitüntetések is gazdára találnak, ám idén nem csak a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatai kerültek átadásra, ugyanis huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájával Nagy Sándor őrnagy a Szolgálati Érdemjel ezüst, míg Juhász Sándor főtörzsőrmester a Szolgálati Érdemjel bronz fokozatát is kiérdemelte. Ezen felül nyolcan előléptetésüknek örülhettek, míg harmincan a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során tanúsított kimagasló helytállásuk elismeréséül Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet kaptak. Földes Orsolya főtörzsőrmester pedig az alakulatnál teljesített szolgálata emlékére vehetett át elismerést.

5Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata augusztus 20-án, 9 órai kezdettel tartott koszorúzási ünnepséget, a Vársétány Szent István lovas szobránál. A rendezvényen Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő mondott beszédet. A Kóródi-Kovács Anna, énekes népdalcsokrával színesített megemlékezésen a légvédelmi egység díszőrökkel és koszorúvivőkkel képviseltette magát, az alakulat nevében pedig Fegyveres László alezredes, a Helyőrségtámogató alegység parancsnoka helyezte el a tisztelet virágait.

Szombathelyen a szervezők augusztus 20-án 10 órára várták az érdeklődőket a Szent István Parkba. Az Orsz6ágzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. A Himnusz dallamát követően a Nagy Lajos Gimnázium színjátszóköre által adott ünnepi műsort tekinthették meg a megjelentek, majd Dr. Melega Miklós, a Vas Megyei Levéltár igazgatója szólt a közönséghez. Az Államalapító Szent István király szobránál a győri alakulat nevében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezett el koszorút.

Idén a díszelgési feladatok mellett haditechnikai bemutatókon is helytálltak a légvédelmi egység honvédei. Budapesten az Orczy-kertben a MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontjával és indítóállványával, míg Kaposváron egy ATLAS indítóálvánnyal képviseltette magát a győri alakulat.

További képek az ezred Facebook oldalán érhetőek el.

Győr, 2018. augusztus 20.
Sályi Gergő tőrm.