Üdvözöljük az ezred honlapján!

1


Fennállásának évfordulóját ünnepelte a győri alakulat


68 év hosszú idő, szinte egy egész emberöltő, mely természetesen egy szervezet életében is tekintélyes időszak. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ezredsorakozóval, elismerések átadásával, koszorúzással és sportrendezvényekkel ünnepelte az április 15-én esedékes évfordulóját.

 

A skarlátpiros barettsapkás honvédek április2 16-án, hétfőn reggel 8 órakor sorakoztak fel a likócsi laktanya alakulóterén. Az állományt Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte, majd átadta a szót Nagy Sándor őrnagynak, aki felelevenítette a légvédelmi egység és jogelőd szervezeteinek – a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred létrehozása óta íródó – történetét. Az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettesének ünnepi beszédéből kiderült, hogy megannyi település, alakulat, meghatározó haditechnikai eszköz és legendás parancsnok fémjelzi hazánk mára egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulatának 1950-ig visszanyúló múltját.

Nagy őrnagy felszólalásában felhívta rá a figyelmet, hogy; „Most mi is azon az úton járunk, amin elődeink hajdan. Nekünk is göröngyös az út, és töri a lábunkat a bakancs. 68 éve sem volt könnyű az 3ágyútalp vagy az előretartási pont számítása. A teher a vállunkon ma ugyanolyan nehéz.” Az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettese a jövő kihívásaival kapcsolatban úgy fogalmazott; „Elődeink tudták, hogy a csapatmunkában meglelik a sikerhez vezető utat, a bizonyítás lehetősége pedig most előttünk áll. Itt van az újabb év, újabb feladatok, mutassuk meg, hogy együtt mire vagyunk képesek!”

Az ünnepi gondolatok után elismerések átadása következett, ugyanis az ezred csapatünnepe alkalmából a Honvéd Vezérkar főnöke és az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is többeknek emléktárgyat és emléklapot adományozott eredményesen végzett szakmai munkájuk elismeréseként. A sorakozón ezúttal előléptetések sem maradhattak el, 50. születésnapjuk alkalmából is vehettek át ketten emlékérmet az ezred megbízott parancsnokától, továbbá a nem rég 4megrendezett Mezei futóbajnokság eredményei is kihirdetésre kerültek.

A sorakozót követően az ezred emlékparkjában folytatódott az ünnepi program. Az alakulat vezető állományának jelenlétében Matyi Tibor alezredes és Inoka Zoltán törzszászlós, ezred vezénylő zászlós megkoszorúzta a haza légterének védelmében eltöltött évek tiszteletére 2015-ben állított emlékművet.

A győri egység csapatünnepe a hagyományoknak megfelelően sportversenyekkel zárult. A Béri Balogh Ádám Honvéd Szálló tornatermében kispályás labdarúgó bajnokság, a laktanya sportpályáján kötélhúzás, valamint fekvőtámaszból, felülésből és húzódzkodásból álló erőnléti verseny várta a magukat megmérettetni kívánt katonákat.

Még legalább 68 évet kívánunk a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednek!

További képek az ezred Facebook oldalán találhatók.

Győr, 2018. április 16.
Sályi Gergő tőrm.