Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Szakkiképzési foglalkozások a rakétaezrednél

Több szakfelkészítést is szervezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kiképzési főnöksége az alakulat katonáinak április második hetében. Az ezred tűzirányító állománya szakmai képzésen, míg a harc- és gépjárművezetők gyakorlati oktatáson vettek részt.

A kiképzési tervnek megfelelően negyedévente, egy hetes időtartamban rendezik meg2 a tűzirányító állomány összevont elméleti felkészítését, csakúgy, mint a harc- és gépjárművezetők felkészítését és osztályba soroló vizsgáztatását. A vizsgával záruló kiképzési eseményeken való részvétel, az elméleti és adott esetben a gyakorlati ismeretek elsajátítása, valamint a sikeres vizsga teljesítése követelménye annak, hogy a katonák elláthassák beosztásukat, és mindezt megfelelő szakmai színvonalon is tegyék.

A tűzirányító állomány összevont felkészítéséért az ezred vezetési zászlóalja felelt. Oravecz Tamás századostól, a zászlóalj tűzelosztó tisztjétől megtudtuk, hogy a felkészítés elsődleges célja a tűzvezetésben érintett állomány szakmai képzése, melynek külön apropóját adta a júniusi, hazai rendezésű Tobruq Legacy 2018 többnemzeti légvédelmi légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatra történő felkészülés. A tűzelosztó és tűzirányító tisztek, valamint az asszisztenseik, azok, akik a megfelelő jogkörök birtokában a légvédelmi rakétarendszereket irányítják. 2 2A légi célok felderítését, azonosítását, követését, szükség esetén azok megsemmisítését koordinálják. A mostanihoz hasonló egy hetes felkészítések feladata minden esetben az elméleti szaktudás szinten tartása, ugyanakkor új ismeretek elsajátítása, az újonnan megjelent NATO okmányok, eljárások feldolgozása.

A tűzirányító katonák áprilisi képzése kizárólag elméleti jellegű volt, de természetesen az éles bevetésekre (pl. légvédelmi rakéta éleslövészet) történő felkészülést tábori komplex foglalkozások, valamint valós repüléssel egybekötött tűzvezetési gyakorlások is segítik.

A hét másik kiképzési eseményén, a harc- és gépjárművezetők felkészítésén és osztályba soroló vizsgáztatásán, Sipőcz Attila százados irányítása mellett 63 katona vett részt az elméleti oktatáson, majd vezetési gyakorlaton, 3végül tette le eredményesen a vizsgáját, ezzel megújítva vagy magasabb kategóriába emelve a gépjárművezetői osztályba sorolását.

A felkészítés és gyakorlat célja volt, hogy a résztvevő katonák elmélyítsék, fokozzák ismereteiket a közlekedési és vezetési szabályok terén. Továbbá megtanítani az állománnyal a biztonsági és környezetvédelmi rendszabályokat, valamint a biztonságos vezetést önállóan vagy alegység menetoszlopban, mindezt különböző út- és terepviszonyok között, nappal és éjszaka egyaránt. A gyakorlati összevonáson a katonák az ezred terepjáró személy- és tehergépjárműveit (ZIL-131, URAL-4320, MB G-270, RÁBA-H 14) vezették, továbbá az 1. légvédelemi rakétaosztály (KUB) egy lánctalpas önjáró légvédelmi rakéta indítóállványt (SZPU) biztosított a harcjárművezetők részére.

4 5
6 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018. április 13.
Cseszreginé Csekei Judit szds.