Üdvözöljük az ezred honlapján!

IMG 2506

 

Népszerűek voltak a győri katonák a PlayIT Show-n

Negyedik éve kap meghívást az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a PlayIT videojátékos rendezvény többezer érdeklődőt vonzó győri állomására. A Magyar Honvédség bemutatóján keresztül a fiatalok kicsit bepillanthattak a való világba is a streamerek, videósok, cosplay jelmezek és számítógépes játékok által képviselt virtuális valóság mellett.

Ezúttal új helyszínen, Győrben, az Olimpiai Sportparkban indította tavaszi hadjáratát az idei PlayIT show.IMG 2523 A Magyar Honvédség örömmel tett eleget a szervezők felkérésének, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepeljen a programok között a győri katonák egésznapos jelenléte. A rendezők és az alakulat nem titkolt szándéka volt, hogy a stratégiai és lövöldözős számítógépes játékokon, videókon nevelkedő fiatalok megismerkedjenek kicsit a való világ fegyelmezett, rendezett katonás hátterével is.

Erre a – láthatóan már egyre fiatalabb – generációnak és szüleinek minden lehetősége megvolt a Honvédség bemutató pontjánál, ahol a Rakétaezred honvédei az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság győri toborzó irodájának katonáival közösen fogadták egész nap a többezer érdeklődőt.

Idén isIMG 2515 az egyik legnépszerűbb program volt az erőnléti bajnokság, ahol a jelentkező pároknak egy rögtönzött akadálypályán, gyakorló repeszálló mellényben kellett időre végig menniük. A lelkes próbálkozóknak meghatározott számú négyütemű fekvőtámaszt, tárcsás súlyemelést, felülést, fekvőtámaszt, erőnléti gyakorlatokat és dobozra ugrást kellett teljesíteniük. Az ezred testnevelő tisztje szerint a fiatalok rendkívül lelkesek, motiváltak és sok esetben kitartóak voltak, ugyanakkor észrevehető az általános fizikai állapotokban, hogy a sport jellemzően háttérbe szorulhat a számítógépek klaviatúrája mögött „edződött” fiatal generáció életében. Ezért is üdvözítő, hogy a rendezvény nyolc órája alatt folyamatos mozgásban volt a katonai testnevelés pont.

Csakúgy, mint a fegyverek bemutatója, ahol a nagyszámú látogatói tömeg egész nap egymás kezébe adta a kiállított, több mint tíz – az egykori, illetve a Honvédségben ma is rendszeresített – hatástalanított fegyvert. A toborzó IMG 2513ponton természetesen az érdeklődő fiatalok minden információt megkaptak ahhoz is, hogy mi a katonává válás folyamata, valamint tájékozódhattak a katonai oktatási intézményekben történő továbbtanulási lehetőségekről, csakúgy, mint az önkéntes tartalékos szolgálatról.

A fegyverek mellett az érdeklődők megismerkedhettek a kiállított különböző katonai ruházati, vegyvédelmi felszerelésekkel. Továbbra is nagy sláger volt a gázálarc felpróbálása, a legkitartóbbak pedig a teljes vegyvédelmi ruházatot is magukra öltötték. Sokan éltek a lehetőséggel, ha csak néhány percre is, de felvegyék a katonák egyenruháit, kipróbálják mennyire nehéz a repeszálló mellény viselete.

Akik kilátogattak a győri Olimpiai Sportparkba, egy földre telepített Mistral rakéta indítóállványban képzelhették el, hogy milyen lehet egy rakétát elindítani.

A PlayITpamkutya Show-ra kilátogató fiatalok többségének nagy vágya, hogy találkozhasson, közös fényképet készíthessen és aláírást kapjon a közösségi médián többszázezres kedvelői táborral rendelkező youtuberekkel, videósokkal. Utóbbiak közül - többek között Pamkutya, Szalay Isti, Unfield, Bturbo, a Gameday Iroda – Kiss Imre, Luckey, IceBlueBird és OwnMcKendry is - egy fénykép erejéig felkeresték a Rakétaezred bemutatópontját, így járulván hozzá a Magyar Honvédség népszerűsítéséhez.

A győri légvédelmi alakulat számára is kiemelten fontos a társadalommal való kapcsolattartás, minden olyan alkalom, amikor lehetőség van arra, hogy az ezred megmutassa magát, ezáltal a Magyar Honvédséget. A következő hónapok során a Lukács-napon (március 14.), a Székesfehérvári Toborzónapon (április 25.), valamint az alakulat saját rendezésű Nyílt Napján (május 12.) találkozhatnak személyesen a győri katonákkal és technikai eszközökkel a Honvédség iránt érdeklődők.

2018. március 4.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
(A PlayIT-ről készült fényképalbum az ezred Facebook-oldalán megtalálható.)