Üdvözöljük az ezred honlapján!

kep01


 

A múlt sikerei inspirálnak a jövő kihívásai előtt állva

1946. február 6-án Bay Zoltán fizikus és kutatócsapata egy saját fejlesztésű radarral megmérte a Föld-Hold távolságot. A 72 éve történt, tudománytörténeti jelentőségű esemény évfordulója a 90-es évek óta a Rádiótechnikai Csapatok Napja. Jeles alkalom, amely lehetőséget biztosít a rohanó hétköznapokban a szakmai elődök tetteinek felidézésére, az elmúlt évvel kapcsolatos számvetésre és a radar szakterületen elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére.

 

Az elmúlt években megjelent ünnepi cikkekben részletesen felidéztük Bay Zoltán életútját, a holdradar-kísérlet sikeréhez vezető események sorát, valamint a felhasznált berendezések működési elvét, fontosabb paramétereit. Ettől függetlenül azonban a megemlékezés nem lenne teljes, ha legalább nagy vonalakban nem térnénk ki az összefogás, találékonyság, tenni akarás és a tudománnyal szembeni alázat bárki számára követendő példáira, amikkep02 a nagyszerű vállalkozás beteljesüléséhez nélkülözhetetlenek voltak.

A történelem során számos alkalommal bebizonyosodott, hogy a háborúk és a kapcsolódó haditechnikai fejlesztések békeidőszakban is alkalmazható tudományos eredmények alapjai lehetnek. Mikor Magyarország belépett a második világháborúba, hamar felmerült a légterünkbe esetlegesen belépő ellenséges repülőgépek mihamarabbi észlelésének szükségessége. Ennek érdekében a Magyar Királyi Honvédség támogatásával 1942-ben megalakult az úgynevezett Bay-csoport, amelynek többek között feladata volt mikrohullámú kísérletek végzése és egy saját radar megalkotása is.

A következő két évben a mintegy 40 fős szakmai csapat el is érte a kitűzött célokat, megalkották a SAS felderítő és a BORBÁLA tüzérségi lőelemképző radarokat, és a munka során felhalmozott tapasztalatokra építve 1944 márciusában Bay Zoltán új célt tűzött ki csapata elé: ”Meg fogjuk lokátorozni a Holdat!”

A háború eseményei azonban egyre komolyabb hatással voltak a kutatók munkájára is. Az aktuális körülmények függvényében a telephelyet, valamint a kísérleti berendezéseket többször is költöztetni kellett. A nyilas hatalomátvétel után több kutatót besoroztak, mások pedig zsidó származásuk okán kerültek életveszélybe. Bay Zoltán minden kockázatot vállalva segített kollégáin, erőfeszítéseiért posztumusz megkapta a ”Világ Igaza” kitüntető címet is.

A körülmények ellenére mind az elméleti háttér kidolgozása, mind a kísérleti berendezések legyártása gyors ütemben megvalósult. Ebben az időszakban született meg Bay Zoltán korszakalkotó ötlete egy újfajta vételi eljárásra, melynek segítségével a nagyon alacsony teljesítményű visszavert jeleket is lehet észlelni. Az úgynevezett jelintegrálás (a visszavert jelek tárolása kep03és összegzése) a mai modern radarberendezések működésének alapja, valamint a rádiócsillagászat is ennek az elvnek köszönheti létrejöttét.   A bevonuló szovjet csapatok azonban 1945. január elején elfoglalták a gyárat, a berendezéseket pedig elszállították. Fél év kényszerszünet után Bay és megfogyatkozott csapata kölcsönkapott eszközök segítségével kezdte újra a munkálatokat. A Standard gyártól kapott adóberendezés eltérő paramétereihez igazodva az antennát újra kellett tervezni, valamint szükségessé vált a forradalmian új vételi eljárás további optimalizálása.

1946. február 6-án végül siker koronázta az erőfeszítéseket. Másnap Bay Zoltán sajtótájékoztatón ismertette az eredményeket. Örömüket kissé árnyékolta, hogy összehasonlíthatatlanul jobb körülmények között dolgozó amerikai tudósok mintegy 3 héttel korábban szintén sikeres holdradar kísérletet vittek véghez. A vett jelek integrálásának korszakalkotó ötlete azonban így is egyedivé tette az elKB061858ért eredményeket, nem véletlenül tartják sokan Bay Zoltánt a rádiócsillagászat atyjának… Amint a fenti rövid áttekintésből is látható, a tettvágy és a tudomány iránti elkötelezettség a rengeteg nehézség ellenére is kiemelkedő sikerekhez vezethet. Ez a hozzáállás nemcsak a radaros katonáknak, hanem bárkinek példaértékű lehet. 

Az ezred vezetési zászlóalja szokás szerint ünnepi zászlóaljsorakozó keretein belül emlékezett meg a jeles napról. A Honvéd Vezérkar Főnökének ünnepi köszöntőjének felolvasása után a zászlóalj megbízott parancsnoka külön gratulált a távol lévő elismerésben részesülteknek, akik az MH 54. Veszprém Radarezrednél tartott ünnepségen vették át jutalmukat. Hajnal István őrnagy a Honvéd Vezérkar Főnöke által adományozott emléktárgyat, míg Szalai Tamás László szakaszvezető az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának emléktárgyát kapta.

A jövő számos új kihívást is tartogat a radaros szakma helyi képviselőinek. Mindenesetre a nagyszerű eredményeket elért elődök elkötelezettsége, tettvágya mindig jó példaként segíthet a napi munka, a kiemelt feladatok legjobb tudásuk szerinti teljesítéséhez.

2018. 02. 06.
Írta: Vadász István százados
Fotó: Péter Gergely hdgy. (MH 54RE)

Források:
https://www.pulispace.com/hu/oktatas/az-ur-a-hold-es-a-magyarok
https://hu.m.wikipedia.org./wiki/Bay_Zoltán