Üdvözöljük az ezred honlapján!

 

 

 

Akiket a lőpor füstje megcsapott…

Az ezred alkalmi IGLA ütege ismét kiválóra teljesítette éleslövészetét.

 

 

 

Az előző évhez hasonlóan az idén is a Cseh Köztársaság březinai légvédelmi rakéta lőterén került lebonyolításra az SA–16 (IGLA–1E) légvédelmi rakéta technikával végrehajtott éleslövészet. A lövészet célja az ezred légvédelmi rakéta szakbeosztású állományának szak- és pszichikai felkészítése, valamint az éles rakétaindítás során a tűzkiváltással kapcsolatos tevékenységek gyakorlása volt.

Az alapos előkészítésnek köszönhetően az állomány eseménymentesen hajtotta végre a mintegy kilenc órás közúti menetet és érkezett meg a csehországi Dlouhan lévő szálláshelyére. A gyors eligazítást követően mindenki nyugovóra tért, hiszen másnap már a lőtér szolgálati helyeinek berendezése és gyakorló lövészet várt a csapatra.

A lövészet idejére az időjárás is a kegyeibe fogadta a csapatot, így szinte ideális körülmények között kezdték meg a már számtalanszor elismételt folyamat végső begyakorlását. A sikeres gyakorló lövészet után mindenki bizakodva és magabiztosan tekintett az előttük álló nagy napra.

Április 28-a minden bizonnyal emlékezetes nap marad annak a 42 katonának, akik jogot szereztek arra, hogy elmondhassák: „éles légvédelmi rakétát indítottam”. A lövészet, ha lehet egyáltalán így fogalmazni, már-már unalmasan zajlott. Az egymást követő indítások monotóniáját csak néhány előre nem tervezett esemény szakította meg, azonban hála a mindenre kiterjedő felkészítésnek és a kidolgozott tevékenységi rendnek, az állomány ezekre is megfelelően reagált. A nap végére így mindenki jogos büszkeséggel gondolhatott az elvégzett munkára, és az elismerő szavakban sem volt hiány.

A lövészet érdekessége – a fegyelmezett és balesetmentes végrehajtás mellett –  az a külön „verseny”, ami a „SHORAD 2010 légvédelmi rakéta lövészet legjobb lövésze” címért zajlott. A díj elnyerésének feltétele, hogy a rendszabályok maradéktalan betartása mellett a tűzkiváltás a lehető leggyorsabban történjen meg. A verseny kiélezett voltára jellemző, hogy győztest csak a videofelvételek többszöri kikockázása után lehetett hirdetni. A vetélkedésben Hanyecz Sándor főtörzsőrmester 7,13 másodperccel bizonyult a legjobbnak, de a dobogósok is csak mindössze 0,5 másodperccel maradtak el tőle.

Mivel a tartalék napra nem volt szükség, így másnap lehetőség nyílt egy rövid városnézésre a festői Karlovy Varyban.

A végleges értékelés ugyan még várat magára, de az előzetes eredmények ismeretében bátran kijelenhető, hogy az alegység „KIVÁLÓ” eredménnyel hajtotta végre feladatát.

2010. május 06.