Üdvözöljük az ezred honlapján!

1


Főhajtás a Doni hősök emléke előtt

A magyar történelem egyik legsúlyosabb vereségeként számon tartott doni áttörés 75. évfordulóján Győr-Moson-Sopron, valamint Vas megye székhelyén is szerveztek megemlékezést a hősi halált halt áldozatok tiszteletére. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei természetesen mindkét rendezvényen hozzájárultak az emléknap méltóságteljes ünnepléshez.1943. január 12-én kezdődött meg a Don-kanyarban 2a szovjet áttörés.  A 2. magyar hadsereg által védett, 200 kilométer hosszú terepszakaszon hatalmas túlerővel lendültek támadásba a szovjet hadosztályok. Az offenzíva már az első napokban több helyen áttörte a magyarok védővonalát, akiknek megfelelő ruházat és felszerelés híján nem csak az ellenséges csapatokkal, hanem az olykor mínusz 40 fokot elérő faggyal is meg kellett küzdeniük. Az utólag lehetetlennek tűnő, sikertelen küldetés a magyar katonák emberfeletti ellenállása dacára 100-120 ezer honvéd életét követelte, vagyis csaknem teljesen megsemmisült a kivezényelt magyar erő.

3E tragédia emlékére Szombathelyen január 12-én 10 órára várták a szervezők a kegyeletüket leróni szándékozókat a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán lévő pápai keresztnél. A nemzeti lobogó katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő megemlékezésen Ferge László őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője szólt a megjelentekhez.

11 órakor a Kálvária templomban 4szentmisével folytatódott a rendezvény, melyet Horváth József, pápai prelátus celebrált. Az eseményen Dr. Kövér István, a Recski Szövetség Nyugat-dunántúli Szervezetének elnöke köszöntötte az emlékezőket, majd Vitéz Fonyódi László főtörzszászlós, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Vas Megyei elnöke mondott ünnepi beszédet.

Győr-Moson-Sopron megye székhelyén a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Győri Területi Szervezete és a Győri Honvéd Hagyományőrző egyesület szervezésében 15 órakor kezdődött ökumenikus istentisztelet a Széchenyi téri Szent Ignác templomban. 5A megjelenteket Dr. Fekete Dávid, Győr-Megyei-Jogú Város alpolgármestere köszöntötte, aki ünnepélyesen gyertyát gyújtott a hősi halottak tiszteletére. A győri Váci Mihály Általános Iskola Vadvirágok Színjátszó körének „Katona a hóban” című előadását követően Nagy Róbert történész mondott beszédet.

Az emlékező gondolatok után Sárai-Szabó Kelemen bencés atya, Jánosa Attila evangélikus igazgató lelkész, valamint Vitéz Lentulai Attila református esperes imádkozott az elesett hősök lelki nyugalmáért, majd a meghívott szervezetek vezetői emlékszalagot kötöttek tragédia áldozatainak közös koszorújára.

A rendezvényeken Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes képviselte az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredet.

Győr, 2018. január 12.
Sályi Gergő tőrm.
Képek: Cseszreginé Csekei Judit szds., Sályi Gergő tőrm.