Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

Fegyvernemi napjukat ünnepelték a győri honvédek

Gyönyörű havazásban, ünnepi ezredsorakozóval emlékeztek védőszentjükre, Szent Borbálára az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái december 4-én, hétfőn. Az alakulat fegyvernemi napján az ezred idei évét összefoglaló ünnepi beszédek mellett nem hiányozhatott a hagyományos tüzéravatás sem, amelyet idén légvédelmi löveggel leadott díszlövés is színesített.

 

A Borbála-napi rendezvények már a hétvégén megkezdődtek, szombaton a hagyományos tüzérbálban2 szórakoztak az alakulat katonái, míg vasárnap a szokásoknak megfelelően Horvátzsidányban, a Szent Borbála tiszteletére tartandó szentmisén hajtottak fejet védőszentjük előtt a légvédelmi rakétások.

Az ezred hivatalos ünnepsége Borbála-napján, az Emlékparkban a fegyvernem történelme előtt 1996 óta tisztelgő kopjafa megkoszorúzással vette kezdetét, majd az alakulótéren ezredsorakozóval folytatódott a meghívott vendégek, megyei-városi vezetők, a fegyveres társszervek képviselői, valamint a nyugállományú- és hagyományőrző egyesületek elnökei jelenlétében. A jeles eseményt megtisztelte jelenlétével Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke.

Az elöljáró3 fogadását, majd a Himnuszt követően ismertették a honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök közös, köszöntőlevelét, melyben a többi mellett elhangzott: „E több mint százéves fegyvernem hagyományainak, tudásának Önök az őrzői és alakítói. E tudás megőrzésére, továbbvitelére és fejlesztésére a jövőben is nagy szükség lesz.”

A sorakozó Sáfár Albert dandártábornok ünnepi beszédével folytatódott. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese kiemelte, „az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred olyan képességet testesít meg, amely a Magyar Honvédségben egyedülálló, hiszen az egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemet képviselő szervezet. Így az Önök felelőssége5 és kötelessége a tradíciók éltetése.” A dandártábornok elismerően szólt a győri honvédek idei teljesítményéről, akik – mint fogalmazott – „nem csak légvédelmi rakéta szakmai területen nyújtottak kiemelkedőt, hanem speciális felkészültségüktől távolabb álló, egyéb katonai területen is.” Az elöljáró elégedetten hangsúlyozta, maga is dolgozott együtt a győri katonákkal a bosznia-hercegovinai MH EUFOR misszió során, így személyesen is meggyőződhetett a légvédelmi rakétások felkészültségéről.

Sáfár dandártábornok ünnepi, gondolatait követően Oravecz Pál Tamás százados léptette ki az avatandó katonákat. A tüzéravatás már hagyományosan 6a fegyvernemi nap fénypontja, mely során pályakezdő, illetve első légvédelmi rakéta éleslövészetüket teljesített honvédek tesznek esküt. Az idei tüzéravatás fényét egy hazai gyártású, a II. világháborúban használt, 85mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövés is emelte, melyet a Magyar Tartalékosok Szövetsége 106. tüzérütegének hagyományőrzői teljesítettek. A fogadalomtétel, az avatás, a tüzérpálinka, majd a pohártörés után Sáfár dandártábornok adta át a tréfás fogadalomról szóló dekrétet a most már arra jogosult légvédelmi rakétatüzéreknek.

A rendezvény folytatásaként a katonák közösen elénekelték9 a Légvédelmi tüzérindulót, majd elismerések átadása következett. Számos győri honvéd részesült vezérkar főnöki, összhaderőnemi parancsnoki, valamint ezredparancsnoki elismerésben. Az emléklapok, emléktárgyak, valamint csapatérmék átadása után Matyi Tibor alezredes lépett a mikrofonhoz.

A légvédelmi rakétaezred megbízott parancsnoka büszkeségének adott hangot az év során elért eredmények láttán, köszönetét fejezte ki az elöljárók által folyamatosan biztosított támogatásért, majd a következő év feladataira koncentrálva felhívta rá a figyelmet: „Jövőre pedig ismét számos kihívás vár ránk, melyek során tudásunk legjavát nyújtva kell helytállnunk. A nagyszámú hazai rendezésű gyakorlat mellett elég csak a TOBRUQ LEGACY 2018 többnemzeti11 légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatot kiemelni, melynek jövőre Magyarország lesz a házigazdája. Az ezred a továbbiakban is részt vesz a Magyar Honvédség békemissziós szerepvállalásában, hisz 2018-ban ismét az alakulat bázisán készül a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő MH EUFOR Kontingens 23. váltása…Ne feledjék, a skarlátpiros paroli és barett kötelez!”

A rendezvény a Szózat dallamával, majd díszmenettel zárult.

Az elmúlt évek szokásainak megfelelően, a Borbála-naphoz kapcsolódóan több sportrendezvényt és szakmai vetélkedőt is szervezett az ezred. Így katonai ügyességi számokban és futballban, szakmai vonalon pedig légvédelmi célfelismerő versenyen mérhették össze tudásukat a győri honvédek.

7 8
10 12


2017. december 04.

Kép és szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.

A Borbála-napi eseményekről készült fotóalbum hamarosan elérhető a www.facebook.com/raketaezred oldalon.