Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Halottak Napi megemlékezéseken a győri katonák

November elején a rohanó hétköznapok lelassulnak egy kicsit, s mintha csak a közelgő karácsonyi készülődés előtt venne mindenki egy nagy levegőt, az emberek magukba merülnek, átadják magukat a gyásznak, s felidézik elhunyt szeretteik emlékét. A temetőkben ekkortájt ezrével ring a mécsesek sárga lángja, s tömött sorokban érkeznek a sírokat szebbé tenni szándékozók. Természetesen a katonáknál sincs ez másképp, azonban a honvédek nem csak saját hozzátartozóikra gondolnak ilyenkor, hanem megtisztelő kötelességüknek eleget téve, egykori bajtársaik, hős elődeik, illetve világháborúk, forradalmak áldozatai előtt is fejet hajtanak.


412. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáinak részvételével tartott Halottak Napi megemlékezések sora október 31-én 10 órakor vette kezdetét a likócsi laktanya falain belül. Az alakulat vezetőállományának körében zajló meghitt rendezvényen Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes vezetésével rótták le kegyeletüket egykori bajtársaik emléke előtt az alegységparancsnokok, és főnökök. Az ezred saját halottjai előtt azonban nem csak a tiszteletükre emelt kopjafa lábánál elhelyezett koszorúval fejezte ki nagyrabecsülését, hiszen az elhunyt bajtársak sírjára is került virágfüzér és mécses, nyugodjanak az ország bármely szegletében is.

2November másodikán Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezett koszorúzási ünnepséget. A Nádorvárosi köztemetőben a Katolikus Egyház, a Győri Református Egyházközség, az Evangélikus Egyház, valamint a Baptista Gyülekezet képviselői fogalmazták meg a jeles naphoz kapcsolódó gondolataikat, míg ünnepi beszédet Dr. Fekete Dávid alpolgármester mondott. Az ezred koszorúját Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes helyezte el a – Deim Pál alkotta – „Hősi halottak” emlékműnél.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 3közreműködésével megrendezésre került Halottak Napi megemlékezések november 3-án Vas megyében értek véget. Az ostffyasszonyfai Hadifogoly-temetőben, az Oroszországi Föderáció, Olaszország, Románia, valamint Szerbia nagykövetségének képviselői jelenlétében Dr. Holló József Ferenc nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat követően Dr. Márfi Gyula, veszprémi érsek tartott püspöki szentmisét, majd ökumenikus liturgia szólt a II. Világháborús hadifogoly-áldozatok emlékéért. A rendezvény zárásaként, a koszorúzást követően a skarlátpirs barettsapkás alegység verte a díszmenetet a Veszprém Légierő Zenekar által játszott induló dallamára.


Ady Endre – Halottak napján

Halottja van mindannyiunknak,
Hisz percről-percre temetünk,
Vesztett remény mindenik percünk
És gyászmenet az életünk.
Sírhantolunk, gyászolunk mindig,
Temetkező szolgák vagyunk!
 Dobjuk el a tettető álcát:
Ma gyásznap van, ma sírhatunk


További képek az ezred Facebook oldalán találhatóak.

Győr, 2017. november 3.
Sályi Gergő tőrm.