Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 A vértanúk emléke előtt tisztelegtek a győri katonák

Október 6. az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja, nemzeti gyásznap. Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletételt követően Aradon kivégzett tizenhárom vértanúra és a Pesten mártírhalált halt Batthyány Lajosra, Magyarország első felelős miniszterelnökére emlékezünk. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái a hagyományoknak megfelelően Győr-Moson-Sopron-, valamint Vas megyében képviseltették magukat a nemzeti gyásznap rendezvényein.


Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál szervezett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékező koszorúzási ünnepséget. A rendezvényen Fekete Dávid, a város alpolgármestere mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat a Liszt Fe
renc Zeneis2kola és a Kazinczy Ferenc Gimnázium növendékeinek műsora színesítette. A megemlékezés zárásaként az egybegyűltek koszorúik elhelyezésével rótták le kegyeletüket a Batthyány-emlékoszlopnál. Az alakulat nevében Matyi Tibor alezredes, az ezred megbízott parancsnoka helyezte el a tisztelet virágait.

A Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által rendezett megemlékezés a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban tartott ünnepi szentmisével vette kezdetét. Az istentiszteletet követő ünnepségen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő gondolatait hallgathatták meg az egybegyűltek, majd az aradi vértanúk emlékfalánál helyezhették el koszorúikat. A rendezvény a gróf Batthyány Lajos emléktáblánál mécses-gyújtással zárult. A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviseletében Bozsóki Attila alezredes, parancsnokhelyettes tisztelgett a mártírok emléke előtt.

További részlet és mégtöbb fotó a győri megemlékezésről ITT.  A szombathelyi rendezvényről ITT olvashat bővebb tudósítást.

 2017. október 06.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Képek: Újvári Zoltán zls.