Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 


Nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozója

Immár 14. alkalommal került megrendezésre a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek országos találkozója a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szervezésében.

 

 

A magyar égbolt egykori védelmezői szeptember 1-én2 délelőtt érkeztek a skarlátpiros barettsapkás honvédek likócsi bázisára. A nyugdíjas klubok, egyesületek szervezésében minden eddiginél nagyobb létszámban, közel kétszázan érezték fontosnak, hogy ellátogassanak a Magyar Honvédség egyetlen légvédelmi rakéta fegyvernemi alakulatához. Keszthelyről, Kalocsáról, Szombathelyről, Lentiből, Miskolcról, Nagyorosziból, Veszprémből, Budapestről, és még sorolhatnánk a városokat, hogy honnan jöttek megidézni a múltat, találkozni a régi bajtársakkal, s tájékozódni a légvédelmi rakéta- és tüzér szakmát érintő aktuális fejleményekről, de a rendezvényen Sáfár Albert dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke is tiszteletét tette.

3A szépszámú vendégsereget Matyi Tibor alezredes köszöntötte, aki a közös ebéd elfogyasztása után megtartotta a már hagyományosnak mondható parancsnoki beszámolót és fórumot az ezred művelődési otthonában. A Rába parti város alakulatának megbízott parancsnoka diákkal illusztrált előadásában bemutatta a győri egységet, rendeltetését, felépítését, vezetőállományát, ismertette az idei év fő feladatait és a közeljövő várható kihívásait, valamint beszámolt az elmúlt időszakban elért szakmai eredményekről, illetve a laktanyában véghez vitt infrastrukturális fejlesztésekről is.

A parancsnoki tájékoztatót követően az 4egykori honvédek az ezred Emlékparkjába vonultak, hogy a légvédelmi rakéta és tüzér kultúra tiszteletére 1996-ban emelt kopjafánál megemlékezzenek elődeikre, s leróják kegyeletüket az elmúlt évben elveszített bajtársaik előtt. A koszorúzás és mécses gyújtás után a parancsnoki épület aulájában emléktábla avatással folytatódott a rendezvény.

IMG 9958Az 1961-1995. között hazánk légterének védelmében készültségi szolgálatot ellátó légvédelmi rakétacsapatoknak a Tiszta Égbolt Bajtársi Egyesület állított mementót a Honvédelmi Minisztérium támogatásával. A Himnusz és a Szózat által keretbe foglalt eseményen Tóth Sándor nyugállományú ezredes mondott avatóbeszédet. Az egyesület elnöke felszólalásában a bajtársak hivatástudatára, és elkötelezettségére utalva kiemelte, nem biztos, hogy, mindenki úgy érzi megérte a családtól távol, hőségben-fagyban, éjjel-nappal a szolgálatot ellátni „De ha azt kérdezném „újra kezdenéd? A legtöbben mégis azt válaszolnák igen, újrakezdeném, mert a Hazát szeretni nem csak szavakban, hanem tettekben is kell.” Az avatási ceremónia koszorúzással zárult.

A lélekemelő pillanatok után ismét a művelődési otthonban folytatódott5 a program, ahol Dr. Varga László okleveles mérnök dandártábornok idén megjelent, „A falak ereje” című könyvével ismerkedhettek meg a vendégek. A győri alakulat egykori parancsnoka művében nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megörökíti a 12. Légvédelmi Rakétadandár, illetve jogelőd szervezete tisztikarának 1997-2007 közötti történetét. A kötetről maga a szerző, valamint a Zrínyi Kiadó, és egyben a kiadvány szerkesztője, Solti Gabriella beszélt.

A könyvbemutatót követően az elmaradhatatlan alakulótéri fényképezkedésen volt a sor, majd az ezred étkezdéjében a táncdalok és örökzöld slágerek fogadták a találkozó résztvevőit a Honvéd Együttes művészeinek előadásában. Este fél hétkor, a jól megérdemelt vacsora előtt Matyi Tibor alezredes mondott köszöntőt, majd éjszakába nyúló kötetlen bajtársi beszélgetéssel zárult a nyugállományú légvédelmi tisztek és altisztek 2017-ik évi országos találkozója.

További képek az ezred Facebook oldalán találhatók.

Győr, 2017. szeptember 1.
Sályi Gergő tőrm.