Üdvözöljük az ezred honlapján!


1

Katonai csapatépítő tréning a győri laktanyában

Nem mindennapi vendégek érkeztek augusztus 19-én az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez. A háromszoros Bajnokok-ligája győztes Győri Audi ETO KC csapatának tartottak összekovácsoló tréninget a győri katonák. Vendégeskedésről azonban egy pillanatig sem beszélhetünk, hiszen egy kőkemény katonai délelőtt, komoly megpróbáltatás várt a játékosokra, akiknek már a kapuban arcukra fagyott a mosoly a kiképzői hangnemtől.

A kézilabdacsapat jelenleg a felkészülés heteit éli. A bajnokság számukra szeptember 2-án, a2 Debrecen elleni itthoni találkozóval veszi kezdetét. Ambros Martín spanyol vezetőedző minden szezonban fontosnak tartja, hogy a lányok amolyan összekovácsoló tréning keretében egy számukra idegen helyen is gyakorolják a csapategység erősítését.

Kiváló helynek bizonyult erre a rakétaezred, melynek vezetése örömmel fogadta a felkérést, hogy a zárt objektum falain belül lássa „vendégül” a világsztár csapatot, akik jelenleg a női kézilabda trónján foglalnak helyet, és egy megerőltető katonai programmal dolgoztassa meg együttesen a játékosokat, edzőket, gyúrókat.

Ki kell3 emelni azonban, hogy a tréning során közel sem egy „sztár-imádatról” volt szó. Sőt! A vezetőedző szándékának megfelelően, és a helyszínből is adódóan egyfajta kiképzés várt a csapatra. Csakúgy, mint a kézilabda pályán, itt a laktanyán belül is hasonló volt az elvárás. A fegyelem, követelménytámasztás, stresszhelyzet, eredményes feladat-végrehajtás, erő, kitartás, pontosság, egymásért küzdés, adott esetben büntetés. Ezek az alapfogalmak jellemezték a laktanyai délelőttöt, de persze egyfajta játékosság sem hiányozhatott a kiképzés során.

Mindkét fél (mind a katonák, mint kiképzők, mind pedig a csapattagok) részéről alapelvárás volt, hogy megfelelő komolysággal és teljes 4odafigyeléssel viszonyuljanak egymáshoz, valamint az előttük álló feladatokhoz.

Komoly elszántság és motiváltság jellemezte a lányokat, akik az első perctől kezdve érezték, hogy csakúgy, mint a pályán, itt is, csak az utasításokat maradéktalanul betartva, egymást segítve, határozottan, a másikra odafigyelve maradhatnak talpon és érhetnek célba.

Nem volt idő megszokni az új, az idegen, az eddigiektől teljesen eltérő közeget. Érkezés után mindössze pár perce volt az Alpha és Bravo csapatba beosztott versenyzőknek, hogy kapkodva magukra vegyék a gyakorló nadrágot és pólót, és5 máris újra az épület előtt sorakozzanak.

Ekkor következett számukra az első igazi sokkhatás. A forgatókönyv szerint az eligazítás közben az ellenfél fegyveres szurkolói hatoltak be, akik elrabolták és magukkal hurcolták az egyik játékost. A feladat tehát adott volt: a csapatoknak végigmenni a kijelölt úton, legyőzni minden eléjük táruló akadályt és egyúttal megküzdeni a saját nehézségeikkel is, hogy célt érve kiszabadíthassák az elrabolt társukat.

Így a háromszoros BL-győztes, tizenháromszoros 6magyar bajnok és tizenkétszeres magyar kupa győztes csapat Alpha tagjai Görbicz Anita vezetésével gépkarabélyt és tártáskát ragadtak és bevették az akadálypályát. A programban szerepelt még a lerobbant gépjármű tolás, fegyverláda cipelés, harcjármű (SZPU) alatt átkúszás, kézigránátdobás, légfegyver-lövészet, sebesült cipelés, bilincskulcs keresés. Mindeközben a Tomori Zsuzsanna vezette Bravo csapat vegyvédelmi ruhába öltözött, megismerkedett a gázálarc működésével, táraztak és sátrat építettek, amit aztán le is álcáztak. Majd csere. Mindkét csapatra alaki foglalkozás is várt, ahol elsajátították az alapvető állóhelyzetbeni fordulatokat, meneteltek és tisztelegtek. Külön élmény volt a csapat számára a páncélozott személyszállító harcjárműben (BTR-80) utazás.

A laktanyai ebédet követően Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok köszönte meg az alakulótéren felsorakozott kiképzett állomány, vagyis a teljes kézilabdacsapat munkáját, pozitív hozzáállását. Kiváló teljesítményük elismeréseként, a különleges nap emlékeként az alezredes – stílszerűen – egyéni „dögcédulát” akasztott a játékosok, valamint a szakmai stáb nyakába.

8 9 10
11 12 13
 15  16  17
 18  19  20


2017. augusztus 19.
Kép és szöveg: Cseszreginé Csekei Judit szds.

(A csapatépítő tréningről készült fotóalbumunk a www.facebook.com/raketaezred oldalon nézhető majd meg.)