Üdvözöljük az ezred honlapján!

1


Ünnepi rendezvényeken a győri honvédek

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái az államalapítás ünnepe alkalmából Győrben és Szombathelyen egyaránt részt vettek a megyei jogú városok önkormányzata által szervezett rendezvényeken, mindemellett pedig a lakatanya falain belül sem feledkeztek el megemlékezni a nemzet atyjára, Szent István királyra.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata augusztus 18-án reggel, 2a Vársétány Szent István lovas szobránál tartott koszorúzási ünnepséget. A rendezvényen Dr. Somogyi Tivadar Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere mondott beszédet. A – Hangraforgó együttes közreműködésével színesített – megemlékezésen a légvédelmi egység díszőrökkel és koszorúvivőkkel képviseltette magát, az alakulat nevében pedig Tóth Norbert alezredes, megbízott parancsnokhelyettes helyezte el a tisztelet virágait.


3Az ezred Művelődési Otthonában szintén 18-án gyűltek össze a légvédelmi egység katonái, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a több, mint ezer évvel ezelőtti történelmi pillanatokat. A megjelenteket Bozsóki Attila alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte, majd felkérte Somogyi Péter alezredest ünnepi beszédének megtartására. Az alakulat hadműveleti központ parancsnoka felszólalásában hangsúlyozta: „Augusztus 20-a államalapítónkról és rólunk, magyarokról szól, mindarról, ami összeköt minket, s mindarról, amit egymással időről időre meg kell beszélnünk, amire emlékeznünk kell. 4Közösen.” Hazánk első uralkodójáról szólva Somogyi alezredes kiemelte „István király tetteinek ereje abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak.”

Az ünnepi állománygyűlésen a hagyományoknak megfelelően minden évben elismerések is kitüntetések is gazdára találnak, ám idén nem csak a Tiszti-, illetve az Altiszti-Legénységi Szolgálati Jel különböző fokozatai kerültek átadásra, ugyanis huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájukkal többen a Szolgálati Érdemjelet is kiérdemelték. Ezen felül hatan előléptetésüknek örülhettek, míg tízen a 5tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésével kapcsolatos tevékenységük során tanúsított kimagasló helytállásuk elismeréséül Migrációs Válsághelyzet Kezeléséért szolgálati jelet kaptak, de külföldi katonai szolgálat befejezése, valamint 50. születésnap alkalmából is adott át elismerést az ezred parancsnokhelyettese.

Szombathelyen a szervezők augusztus 20-án délelőtt várták az érdeklődőket a Szent István Parkba. Az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődő ünnepségen természetesen egy skarlátpiros barettsapkás díszszakasz tisztelgett a nemzeti lobogó előtt. A megjelentek az AGORA Szombathelyi Kulturális Központ munkatársai által szerkesztett ünnepi műsort tekinthették meg, majd Dr. Hende Csaba, a város országgyűlési képviselője szólt a közönséghez. Az Államalapító Szent István király szobránál a győri alakulat nevében Tóth Norbert alezredes, megbízott parancsnokhelyettes helyezett el koszorút.

További képek az ezred Facebook oldalán találhatók.

Győr, 2017. augusztus 20.
Sályi Gergő tőrm.