mist s

nyugtal18p

kub s 

1

 

Honvédelmi Tábor Győrben

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred immár második éve szervez gyerekeknek Honvédelmi Tábort együttműködve a Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság 7. kiképző századával. Az egyhetes, élménygazdag rendezvény 14 és 18 év közötti fiataloknak biztosít lehetőséget a katonalét izgalmas és szórakoztató oldalának megtapasztalására.

 


A Magyar Honvédség hiánypótló kezdeményezésként 2az ország tizenkettő helyőrségében várja idén a kamaszokat pályára irányító táboroztatásra. A bentlakásos rendezvény fő célja, hogy a nyári szünetben a gyerekek játékos formában bepillanthassanak a terepruhások mindennapjaiba, s felkeltsék érdeklődésüket a Magyar Honvédség által kínált életpálya iránt egy „mini kiképzésen” keresztül. Az alapvető szándék tehát a fiatalok számára hasznos, újszerű feladatokat tartalmazó kikapcsolódást biztosítani, mely erősíti a csoporton beüli összetartozást, a hatékonyabb együttműködést, és hosszútávon hozzájárul egy a honvédelem ügyét fontosnak tartó közösség kialakulásához.

3Az ifjú harcosokból álló alkalmi kötelék győri behívó parancsa augusztus 14-én reggel 8 órára szólt. A légvédelmi egység likócsi bázisára történő bevonulás után, annak rendje és módja szerint a bakák megkapták egyenruhájukat, s hogy az elöljárót megfelelő alakisággal tudják fogadni, kezdetét is vette a felkészítés. A rendezvény délelőtti megnyitóján Tóth Norbert alezredes, a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megbízott parancsnokhelyettese köszöntötte az újoncokat. Az elöljárói feladatszabás mindenki számára egyértelmű és végrehajtható volt: „Érezzék magukat önfeledten, de egy kicsit katonának is!”

Az első nap alapvetően idegenvezetéssel és4 ismerkedéssel telt, vagyis a laktanya és az alakulat bemutatásával, a Csapatmúzeum és a Haditechnikai emlékpark megtekintésével, valamint a táborlakók kölcsönös bemutatkozásával. Másnap viszont már a kiképzés az intenzív szakaszába lépett, hajnalban éberségi riadó szakította meg a pihenés nyugalmát, a reggeli ébresztő után pedig torna űzte ki az álmot a szemekből. Ha fegyvert nem is kellett felvenniük a kiképzendőknek, azonban a hatástalanított harceszközök bemutatása, a gépkarabély szét-összeszerelés fortélyainak elsajátítása, valamint a paintball-, és légpuska lövészet nem maradhatott el.

Honvédelmi tábor lévén a hét során harcjárművekkel tett élménytúra mellett, éjszakai bátorság próba is várt az újoncokra, akik tereptani, elsősegély, harcászati és alaki ismeretekkel is gazdagodtak röpke felkészítésük ideje alatt. Az egyik legszórakoztatóbb programnak a tábor erőpróbája bizonyult, mely során különböző 5ügyességi versenyszámokban (sebesült cipelés hordágyon, lajhármászás, gyakorló kézigránát-dobás, drótakadály, UNIMOG-tolás, stb.) mérhették össze tudásukat a rajokba szervezett harcosok, akik esténként az okos telefonok nyomkodása helyett, nem az üzenőfalon, hanem tábortűz mellett osztották meg élményeiket újdonsült szakasztársaikkal.

Az augusztus 18-án ünnepi állománygyűléssel véget érő győri Honvédelmi Táborba Győr-Moson-Sopron, Pest, Baranya, Vas, Zala, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun, Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből is érkeztek fiatalok. Közel félszázan vállalták a szórakoztató kihívást, melyre lányok is jelentkeztek szép számmal. Természetesen a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred bízik benne, hogy ideiglenes honvédeinek jelentős részét felnőttként is viszontláthatja immár a Haza szolgálatára felesküdött katonaként.

Győr, 2017. augusztus 16.
Sályi Gergő tőrm.

Folyamatosan frissülő fénykép album az ezred Facebook oldalán található.