Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

Frissen avatott altisztek a győri ezrednél

Tizennégy pályakezdő őrmester kezdte meg a napokban szolgálatát az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományában. A frissen avatott altisztek, ahogy az ilyenkor Győrben hagyomány, az elöljáróik előtt, állománygyűlésen mutatkoztak be az alakulat katonáinak.

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia légvédelmi rakéta és tüzér szakán végzett fiatalokat a 2Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség Csoportfőnöke 2017. július 08-i hatállyal kinevezte őrmester rendfokozatba, ezzel egyidejűleg az ezred parancsnoka beosztásba helyezte az új kollegákat.

Az oktatási intézmény kétéves képzése alatt a hallgatók természetesen már kapcsolatba kerültek a légvédelmi alakulattal. Az első évi kéthetes gyakorlatot a végzés évében egy három hónapos csapatgyakorlat követte, így az akkori diákok megismerkedtek az ezred szervezetével, technikai eszközeivel, az egység mindennapjaival. Ezidőalatt a szakmai tapasztalatokon túl altisztjelöltként is bekapcsolódtak már az alakulat társadalmi életébe. Néhányuk részt vehetett Győr belvárosában a március 15-i díszalegység felvonulásán, ott voltak a többezres tömeget vonzó PlayIT rendezvényen, és az ezred hagyományainak ápolását is megismerhették v3endégként a decemberi fegyvernemi napon.

Elmondásuk alapján jóleső érzéssel konstatálták, hogy már a csapatgyakorlat alatt is kollégaként kezelték őket a velük foglalkozó „arrabonás” tisztek, altisztek. Elismeréssel szóltak az ezrednél folyó szakmai munkáról, az oktatók hozzáértéséről. Emellett már hallgatóként megnyerte őket Győr városa, de dicsérték a laktanyai kosztot, ahogy a sportolási lehetőségeket is.

Az érettségi után álló fiatalok különböző célból vezérelve döntöttek a katonai hivatás mellett.5 Többük családjában, illetve ismeretségi körében volt már katona, akik ösztönzőleg hatottak rájuk. Volt, aki már gyermekkora óta erre a pályára készült, míg más a barátját követve jelentkezett az Akadémiára. Másokat a sport, a kihívás motivált. Az új kollégák soraiban van egykori hagyományőrző és önkéntes műveleti tartalékos is, akik ezután választották a hivatásos szolgálatot.

Nem meglepő, hogy a 20-24 éves friss őrmesterek életében már eddig is komoly szerepet töltött be a sport. Összegezve: versenyszerűen úsztak, kosárlabdáztak, és a küzdő sportokban is jeleskedtek. MH szintű sportlövőket i4s tudhatunk a soraikban, emellett van, aki kajakozik, túrázik, futballozik. Hobbiként kiemelték még az airsoftot és paintballt, de van köztük versenyszerű Rubik-kockázó is.

Az alakulathoz érkező pályakezdő őrmesterek több mint fele kiváló eredménnyel végezte el az Altiszti Akadémiát. 2017-ben pedig ismét „lérakos” katona lett az Évfolyam katonája. Benes Csaba őrmester kiváló eredményei elismeréseként vált az altiszti szablya jogos tulajdonosává.

A tizennégy fiatal tizenegy megyéből érkezett a Győr-Moson-Sopron megyei alakulathoz. A jövőjük immár Győrben folytatódik. Az új kollégák motiváltak, bizakodva tekintenek a következő hetek, hónapok, - reményeink szerint évek - szakmai feladatai elé. Ahogy a frissen végzett altisztek megfogalmazták: szeretnének az alakulat hasznos tagjává válni, rászolgálni az elöljáróik elismerésére. Sok sikert kívánunk mindehhez.

2017. július 28.
Cseszreginé Csekei Judit szds.