Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Visszatértek Csehországból a győri katonák

A sikeresen teljesített TOBRUQ LEGACY 2017 többnemzeti, kis-közeli hatótávolságú légvédelmi rakéta harcászati gyakorlat, valamint az éleslövészet után hazatértek az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei Csehországból.

 

A más nemzetekkel együtt tervezett és végrehajtott kiképzések és gyakorlatok felbecsülhetetlen3 értékkel bírnak a Magyar Honvédség számára. A szakmai fejlődés, a tapasztalatszerzés, a képességek fejlesztése, a NATO elvek és eljárások harmonizációja elengedhetetlen mind az ország védelem, mind pedig a szövetségesi kötelezettségekből adódó feladatok ellátása során.

Nem kivétel ez alól a Rába parti város alakulata sem, mely első számú prioritásként kezelte a Magyar Honvédség idei legfőbb kiképzési eseményei közt számon tartott többnemzeti gyakorlatot, így a határvédelem által rótt terhek mellett szinte minden rendelkezésre álló időt a csehországi kiképzési eseményre való felkészülésre fordított. A befektetett munka meg is hozta gyümölcsét. A gyakorlat során a győri alakulat katonái hatékonyan tudtak együttműködni a többnemzeti zászlóalj állományával, az éleslövészeten hatból hat sikeres rakéta2 indítás volt a mérlegük, emellett a NATO TACEVAL ellenőrzést is eredményesen zárták.

A kéthetes nemzetközi kiképzési esemény számos kihívást tartogatott. A komoly szakmai erőpróba csúcsát természetesen a július 19-i légvédelmi rakéta éleslövészet jelentette, melynek teljesítése után mindenki fellélegezhetett egy kicsit. Az érdemi munka nagy részét szerda estig elvégezték a győri terepruhások, ám néhány apróbb feladat még várt rájuk. Július 20-án a képességfelmérés előzetes értékelése mellett a haditechnikai eszközöket kellett felkészíteni a haza településre, míg másnap a gyakorlat záró ünnepségén sorakoztak fel a katonák, majd egy búcsúesten vettek részt. Némi idő jutott azért a kikapcsolódásra is, ugyanis egy rövid4 kirándulás keretében a magyar kontingens megtekinthette Karlovy Vary látnivalóit.

A skarlátpiros barettsapkás katonák helytállását a helyszínen nyomon követő Könczöl Ferenc ezredes a lövészetet követően megköszönte az elmúlt hónapok során hozott kitartó erőfeszítéseket. Az alakulat külszolgálatra távozó parancsnoka az állományhoz szólva hangsúlyozta; „Önök büszkék lehetnek a teljesítményükre. Nem csak megértették a feladat lényegét, hanem maximálisan meg is feleltek az elvárásoknak, melyet a célt ért rakéták vitathatatlanul igazolnak.”

Ki kell emelni, 5hogy Csehország mellett a gyakorlat romániai helyszínén is elismerték a magyar katonák kimagasló teljesítményét. A romániai bázis zárórendezvényén az amerikai 10. Air and Missile Defense Command parancsnokától Puskás István százados vehetett át elismerést a gyakorlat előkészítésében és tervezésében végzett munkájáért, míg a Csehországban a NATO ellenőrök által már kitüntetett Nyemcsek Dániel őrmesternek ezúttal a „Hero of the Battle” elismerő címet adományozták.

A TOBRUQ LEGACY 2017 gyakorlat lezárult tehát, a magyar kontingens fő erői a július 22-i vasúti rakodást követően visszatértek Győr helyőrségbe. A felhalmozódott tapasztalatok összegzése van még hátra, mely idén kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis a gyakorlatsorozat jövő évi felvonásának Magyarország ad otthont.

Hradiste-Győr, 2017. július 23.
Sályi Gergő tőrm.