Üdvözöljük az ezred honlapján!

IMG 7119Az európai olimpiai lánggal futottak a győri katonák

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei is bekapcsolódtak az "Európai olimpiai lángfutás" elnevezésű programsorozatba, mely a hamarosan megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál felvezetéséül szolgál. A légvédelmi egység katonái Győr-Moson-Sopron megye székhelyét futották körbe kezükben a lánggal.

 

Győr városa 2017. július 23-29. között olimpiaiIMG 7144 eseménynek ad otthont első alkalommal hazánk történetében. Mivel az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) számos olyan joggal rendelkezik, mint a Nyári vagy a Téli Olimpiai Játékok, így Magyarországra is eljött az Európai olimpiai láng, az olimpiai mozgalom és eszme egyik szimbóluma.

A méreteiben a felnőtt téli olimpiához hasonlítható rendezvényre közel háromezer 14-18 év közötti sportoló regisztrált, és mind az ötven európai IMG 7114ország visszajelezte részvételét, így Győr városa a sportesemények lebonyolítása mellett arra is törekszik, hogy megmutassa Magyarország és a város értékeit Európának. E cél elérése érdekében számos kísérőeseményt szerveztek a rendezők, melyek egyike az Európai olimpiai lángfutás.

A fáklya május 27-én indult országjáró körútjára, mely során felkereste hazánk jelentős településeit, turisztikai desztinációit, jelenleg pedig Győrben és környékén, a megyeszékhelyen található szervezetek bevonásával népszerűsíti a nemzetközi sporteseményt.

A Rába parti város alakulatához július 7-én, pénteken érkezett meg a láng. A légvédelmi egység félszáz honvédje 25 váltópont érintésével, hadi gyakorló öltözetben tett egy több, mint 25 km-es kört Győrben a Likócs, Gyárváros, Szabadhegy, Nádorváros, Marcalváros, Belváros, Újváros, Sziget, Révfalu, Gyárváros, Likócs útvonalon haladva - természetesen érintve az olimpiai fesztivál főbb tervezett helyszíneit és létesítményeit..IMG 7272

A laktanya kapujából reggel hétórakor induló váltófutást Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat külszolgálatra távozó parancsnoka kezdte, a sort pedig stílszerűen Matyi Tibor alezredes, a következő időszak megbízott parancsnoka zárta, mintegy jelképesen is átvéve a stafétát felettesétől.

A KRESZ szabályait betartva mintegy két és fél óra alatt teljesítették a kijelölt távot a győri katonák, akik nem csak a lángfutás kapcsán vették ki részüket a nemzetközi sporteseménnyel kapcsolatos előkészületekből, hiszen május 24-én, a Péri Repülőtér kifutópályáján, a Rómából érkező lángot szállító gép landolásakor is ők biztosították a katonai tiszteletadást, ráadásul tervezetten még a rendezvény július 23-i ünnepi megnyitóján is szerephez fognak jutni.

Győr, 2017. július 07.
Sályi Gergő tőrm.