Üdvözöljük az ezred honlapján!

 1

A homokzsák már csak váltóbot volt

Már hagyománynak mondható, hogy többszáz katona, rendőr, katasztrófavédő, vízügyi szakember és szigetközi lakos rajtol el június elején a győri Aranypartról és fut váltóban közel 30 kilométert a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” keretében. Június 9-én, pénteken közel 50 csapat futói álltak rajthoz, hogy ezzel is tisztelegjenek a négy évvel ezelőtti dunai árvízi védekezés során tapasztalt példátlan összefogás előtt.

2013. júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső2 szakaszán. Több, mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át, együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. A nehéz körülmények között közösen hozott emberfeletti erőfeszítések eredményeként végül sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz.

E – talán megismételhetetlen – teljesítménynek állított emléket a sport eszközeivel az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred és a Honvéd Arrabona Sportegyesület a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” megrendezésével. A rendezvény fővédnökségét Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere vállalta el, míg az esemény védnökei Széles Sándor,3 a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, valamint Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere voltak.

Széles Sándor megnyitó beszédét és buzdító szavait követően a kormánymegbízott start-lövésére rajtolt el a mezőny Győrből, az Aranypart területéről, a Mosoni-Duna töltésének tövéből. A főként a fent említett szervezetekből felálló 7 fős csapatok a 29,5 kilométeres távot váltófutás-jelleggel, részben a Szigetközi kerékpárút (Győr-Győrújfalu-Győrzámoly-Győrladamér-Dunaszeg), részben a megújult Mosoni-Duna töltés igénybevételével a média nyilvánossága előtt teljesítette.4

Az ezred imár hagyomány jelleggel rendezte meg az Emlékfutást. Az idei versenyre már nemcsak a megyei társszervek és civilek kaptak meghívót, hanem a Magyar Honvédség valamennyi alakulata, amely 2013-ban érintett volt az árvízi védekezésben. Örömünkre szolgált, hogy a számos szakmai kihívás és a migrációs válsághelyzettel járó feladatok ellenére a katonai egységek közül is sokan elfogadták a meghívást. Így Szolnok, Veszprém, Budapest, Székesfehérvár, Pápa, Tata, Kaposvár és Kecskemét helyőrségből is érkeztek csapatok, sőt a HM EI Zrt. is képviseltette magát Móró Lajos vezérigazgató vezetésével. Az idei Emlékfutáson az eddigi legnagyobb létszámú nevezés érkezett, így közel 50 csapat vágott neki a távnak.

A beérkezett5 futókat katonás ebéddel, az elmaradhatatlan babgulyással várták a győri honvédek. Az eredményhirdetésre várakozó versenyzőket a helyszínen toborzósátorral, fegyver- és haditechnikai bemutatóval is szórakoztatta a rakétaezred.

A „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” abszolút 1. helyezettje a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság „Megazsaruk” csapata lett. Második helyen ért célba az MH 54. Veszprém Radarezred (Juta) csapata, míg a bronzérmet a Pápa Warriors versenyzői szerezték meg. A teljes végeredmény itt érhető el.

Az Emlékversenyen a felajánlásoknak köszönhetően 6számos különdíj is gazdára talált. „A legjobb hivatásos csapat” a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság „Megazsaruk” csapata lett, míg „a legjobb civil csapat” díját az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság „Alfa” csapata érdemelte ki teljesítményével. „A legjobb női csapat” cím az „Arrabona „Angry Girls” katonahölgyeinek jutott. „A legfiatalabb átlagéletkorú csapat" a mosonmagyaróvári „Hunyadi Fehér Hollók” csapata lett, míg „a legidősebb átlagéletkorú csapat” kitüntető címet az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ csapata nyerte el. Végül, de nem utolsósorban a „legidősebb versenyzőnek” járó különdíjakat Móró Lajos vihette el, míg „a legfiatalabb versenyző”-nek járó ajándékoknak, a 15 éves Kukucska Tibor örülhetett.

Senki nem távozott azonban üres kézzel, hisz az esemény záró akkordjaként valamennyi7 futó az alkalomra készített Emlékérmet vehetett át.

A rendezvény azonban idén sem kerülhetett volna lebonyolításra az önzetlen támogatást nyújtó szervezetek, vállalatok nélkül, így köszönjük a „Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás” megrendezésében nyújtott segítő támogatását a következőknek: Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság, az Észak-Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt., az Intersport Győr, a HM EI Zrt., a TESCO-Global Áruházak Zrt. győri hipermarkete, a PANNON-VÍZ Zrt., az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ, a GYŐRSZOL Zrt., a Széchenyi István Egyetem, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a Zrínyi Média Kht., a RÁBA Járműipari Holding Nyrt., a MILIPOL Zrt., a Lipóti Pékség, valamint a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő.

Végeredmény

Részidők

13 9 8
10 11 12

 

2017. június 09.
Cseszreginé Csekei Judit szds.
Fotó: Miklós Máté tőrm.
(Az Emlékfutásról készült fotóalbum, valamint a sajtó által készített videós tudósítások a www.facebook.com/raketaezred oldalon érhető el.)