Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

A Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyam hallgatói látogattak a győri alakulathoz

A Honvéd Vezérkarnál, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon, annak alárendelt alakulatainál, valamint a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeinél felelős beosztást betöltő főtisztek, - mint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) hallgatói - látogattak csütörtökön az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez.

Az NKE Felsőfokú Vezetőképző (Vezérkari) Tanfolyama részére - a külföldi szolgálati utak2 mellett - minden évben hazai csapatlátogatásokat is szervez az egyetem. A jelenlegi 26. évfolyam hallgatóit Könczöl Ferenc ezredes fogadta a laktanyában.

A parancsnok, a szervezetet bemutató prezentációjában ismertette a helyőrség és az ezred jellemzőit, a katonai szervezet felépítését, feladatrendszerét, technikai eszközeit, békemissziós szerepvállalását, illetve főbb kiképzési eseményeit. Előadásában Könczöl ezredes kitért a hagyományápolásra és a társadalmi kapcsolatokra is. Jelentését az alakulat elmúlt időszakban teljesített és az előttük álló feladatok összegzésével zárta.

Az elméleti kitekintés után a magyar és kínai vendégek a gyakorlatban is képet kaphattak az ezredről, hisz a laktanyai bemutatást3 követően az alakulótéren egy statikus bemutatón ismerkedhettek meg az alakulatnál rendszeresített technikai eszközökkel. Majd az ezred oktatási központjában éppen kiképzési foglalkozás közben tekinthették meg a Mistral ATLAS szimulátor és célfelismerő szaktantermeket. Végezetül a főtisztek az Művelődési Otthon csapatmúzeumában, majd az ezred Emlékparkjában Bozsóki Attila alezredesnek köszönhetően, részletes tárlatvezetés során győződhettek meg a hagyományápolás fontosságáról.

Dr. Tamási Béla ezredes, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, 4Felsőfokú Vezetőképző Tanfolyami Központ, vezető szakreferense a csapatlátogatá-sok fontosságára vonatkozó kérdésünkre elmondta: „Kevés olyan katona van ma, aki a Magyar Honvédség valamennyi alakulatánál járt volna a szolgálata során. A képzésnek a többi között van szárazföldi, légierő és missziós blokkja is, de a hallgatók még így sem kaphatnak teljes képet a honvédségről. Eljönni, megismerni, látni a technikát, személyesen találkozni az alakulatok vezetőivel, ez olyan pótolhatatlan élmény, amit az elméleti képzés nem helyettesíthet. Mindegy mit mond az elmélet, a laktanyákban, katonai szervezeteknél a valóságot látják a kollegák” - fogalmazott az ezredes, majd hozzátette, „a magyar felsővezetők részére a legaktuálisabb és legátfogóbb ismereteket biztosítják a képzés során. Bármilyen szakterületen dolgoznak a főtisztek, az év során szerzett tapasztalatokat fel tudják használni a későbbiekben, beépítve saját munkaterületükbe.”

A vezérkari tanfolyam hallgatói, elméleti ismereteiket ezúttal a győri ezrednél szerzett gyakorlati tudással gyarapították.

5 6
7 8

2017. május 25.
Cseszreginé Csekei Judit szds.