Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Változatos programok a 15. Nyílt Napon

Nem szegte kedvét az eső a laktanyába kilátogatóknak, így idén is ezrek voltak kíváncsiak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Nyílt Napjára szombaton a likócsi laktanyában. A szervezők rengeteg változatos programmal, a korábbi évekhez képest számos újdonsággal várták az érdeklődőket.

A rendezvény nyitányaként Könczöl Ferenc ezredes a kapuban köszöntötte az elsőként2 érkezőket és hivatalosan is megnyitotta az alakulat 15. Nyílt Napját. A hagyományos zászlófelvonást követően valamennyi korosztály nagy örömére, idén először egy légvédelmi gépágyú is eldördült. A Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatának képviselői korhű egyenruhában mutatták be egy 85 mm-es légvédelmi löveg működését, mellyel több lövést is leadtak az esemény ideje alatt.

A megnyitó ceremónia után a látogatók birtokba vették a laktanyát. A haditechnikai parkot elárasztották kicsik és nagyok és rövid időn belül fürtökben lógtak a gyerekek a többségében már a rendszerből kivont technikai eszközökön.

A többezer érdeklődőnek 3 köszönhetően a rendezvény teljes ideje alatt maximális kihasználtsággal működtek az egyes programpontok, a többi között a paintball-airsoft, valamint légpuska- és lézeres lövészet, a rakétaindító és repülőgép szimulátorok, a kézigránát dobás, hatástalanított fegyverek bemutatója, toborzó pont, helikopteres relikviák gyűjteménye, könyvvásár, dögcédula-gyártás vagy a makettkiállítás. A legkisebbeket idén is ugrálóvár várta, az idősebb korosztály pedig a csapatmúzeumban és az emlékszobákban nosztalgiázhatott. Az állandó programok között a legnagyobb sláger továbbra is a haditechnikai eszközök bemutatója volt, amikoris az ezred alakulóterén 4sorakoztak fel a légvédelmi egységnél rendszeresített technikai eszközök.

A központi programok sorát a Budapest Helyőrség Zenekar műsora nyitotta. A hirtelen lezúduló esőnek köszönhetően rögtönzött módosítást követően az alakulótér helyett a Művelődési Otthon dísztermében koncertezett a Nagy Zsolt százados karmester vezette zenekar. Itt is köszönjük a rengeteg látogatónak, hogy az ömlő eső ellenére is bizalmat szavazott a rakétaezred rendezvényének. A kitartás meghozta gyümölcsét, bent színvonalas műsor, kint pedig lassan felszakadozó felhőzet majd elbújó nap segítette a folytatást.

Mondhatni tehát, 5 hogy az égiek is segítették a légvédelmi katonák munkáját, így semmi akadálya nem volt, hogy mindenki megtekinthesse a nyár végén Bosznia-Hercegovinába induló MH EUFOR kontingens 21. váltásának harcászati bemutatóját. A „műsor” befejeztével pedig szinte mindenki a „színpadra” vagyis a sportpályára szaladt, hogy testközelből találkozhasson a katonákkal, megnézhesse, kézbevehesse az eszközöket, felszereléseket.

Azonban itt nem ért végett a látványos bemutatók sora, hisz ezután következett az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység, Honvéd Díszzászlóalj Különleges Díszelgő Csoportjának nem mindennapi zenés fegyveres-alaki bemutatója.

Ahogy minden évben, úgy az idei laktanyai Nyílt Nap zárómozzanata is a technikai eszközök elvonulása volt.

Akinek tetszett, amit látott, aki szeretne máskor is itt lenni, aki szívesen lenne részese ennek a közösségnek, aki szimpatizál a katonai hivatással, aki szereti a kihívásokat… az választhat, vár egy évet a 2018-as nyílt napig, vagy úgy dönt, hogy közénk áll és jelentkezik katonának.

6  7  8 
 9  10  11

2017. május 13.
Cseszreginé Csekei Judit szds.