Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

 Győrben jártak az NKE mesterképzésben résztvevő hallgatói

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának katonai vezetői mesterképzési szakos hallgatói csapatlátogatás keretében ismerkedtek meg a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezreddel pénteken a győri laktanyában.

A mintegy 14 katonai szervezettől érkezett tisztet, főtisztet Matyi Tibor alezredes2 fogadta az alakulat konferenciatermében. A parancsnokhelyettes köszöntőjét követően a vezetési zászlóalj, valamint az 1. és 2. légvédelmi rakétaosztály képviseletében Szabó Csaba, Rácz Roland és Galgóczy Gábor őrnagyok számoltak be a szervezeti egységeik felépítéséről, a rendszeresített fegyverrendszerekről, a technikai eszközökről, valamint előadásaikban kitértek a jelen és jövő fejlesztéseire is.

Így, a látogatók először elméletben, majd az ezred gyakorlóterén rendezett statikus bemutató keretében gyakorlatban is megismerkedtek az alakulatnál rendszeresített vezetési rendszerekkel, valamint az SA-6 (KUB) és a MISTRAL légvédelmi rakéta fegyverrendszerekkel.

A 2016/17-es3 tanév mesterképzésben résztvevői hallgatóit vezető Prof. Dr. Krajnc Zoltán ezredes elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a csapatlátogatások során személyes tapasztalatokat szerezhetnek a katonák. Jelen esetben a „Légierő műveletei” tárgy keretébe illeszkedően a légierő alakulatainál gazdagodnak olyan ismeretekkel, amelyek nagyban hozzájárulnak a hatályos képzési és kimeneti követelmények teljesítéséhez és a hallgatók gyakorlatorientált képzéséhez.

A mesterképzésen tanuló Nagy Sándor őrnagytól, az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettesétől megtudtuk, hogy a 2017. április 3 - 7. közötti csapatlátogatások alkalmával a győri rakétaezred mellett további alakulatnál is jártak a hallgatók. A hét elején látogatást tettek az MH Légi4 Vezetési és Irányítási Központnál Veszprémben, majd az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka mutatta be alakulatát és a Medinán működő 3D-s radart. A negyedik napon a csoport Pápára utazott, ahol az MH Pápa Bázisrepülőtér és az ott települt Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) életével ismerkedhettek meg. A félév befejezése előtt a hallgatók felkeresik még az MH 86. Szolnok Helikopter Bázist Szolnokon és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist is Kecskeméten.

A katonai vezetői mesterképzés hallgatói alapvetően tisztek, leginkább főtisztek, akik a Magyar Honvédség különböző katonai szervezeteitől, haderőnemeitől érkeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre. A képzés célja, a Magyar Honvédség számára olyan katonai vezetők (főtisztek) képzése, akik az elsajátított korszerű hadtudományi, elméleti és gyakorlati ismereteik, szakmai képességeik birtokában békében és különleges jogrendi időszakban egyaránt képesek törzstiszti és vezetői beosztásokban az elvárható magas szinten tevékenykedni, feladataikat maradéktalanul megoldani.

5 6

 

 

 

 

 

 

 

2017. április 8.
Cseszreginé Csekei Judit szds.