Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

Ismét ott voltak a győri katonák a PlayIT Show-n

Harmadik éve kap meghívást a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a PlayIT többezer érdeklődőt vonzó győri állomására. Így a Magyar Honvédség bemutatóján keresztül a fiatalok kicsit bepillanthattak a való világba is, a streamerek, videósok, cosplay jelmezek és számítógépes játékok által képviselt virtuális tér mellett.

Győrben, az ETO Parkban indította tavaszi hadjáratát az idei PlayIT show. A Magyar Honvédség örömmel2 tett eleget a szervezők felkérésének, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is szerepeljen a programok között a győri katonák egész napos jelenléte. A rendezők nem titkolt szándéka volt, hogy a stratégiai és lövöldözős számítógépes játékokon, videókon nevelkedő fiatalok megismerkedjenek kicsit a való világ fegyelmezett, rendezett katonás hátterével is.

Erre a – láthatóan már egyre fiatalabb – generációnak és szüleiknek minden lehetősége meg volt, hiszen a Rakétaezred honvédei két – kültéri és beltéri – helyszínen3 is várták az érdeklődőket.

Az ETO Park parkolójában sorakozott fel az alakulatra jellemző néhány harc- és gépjármű. A fiatalabb generáció számára mindig közkedvelt program kívülről-belülről, alulról-felülről megnézni, megmászni, „kipróbálni” az ezred kiállított haditechnikai eszközeit. A harc-és gépjárművek kezelőszemélyzete készségesen állt az érdeklődők rendelkezésére. Hol óvóan figyelték és segítették a4 kisebbeket az eszközökön, hol az idősebb korosztály – a haditechnikai eszközökre és az alakulatra, annak életére vonatkozó – kérdéseire válaszoltak.

Az épület földszintjén közösen települt az ezred és az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság győri toborzó irodájának bemutató pontja, amely egész nap a fegyverek „csattogtatásától”, valamint a testnevelő katonák vezénylő szavaitól volt hangos.

Idén is5 az egyik legnépszerűbb program volt az erőnléti bajnokság, ahol a jelentkező pároknak egy rögtönzött akadálypályán, gyakorló repeszálló mellényben kellett időre végig menniük. A lelkes próbálkozóknak meghatározott számú négyütemű fekvőtámaszt, tárcsás súlyemelést, felülést és dobozra ugrást kellett teljesíteniük. Az ezred testnevelői szerint a fiatalok rendkívül lelkesek, motiváltak és sok esetben kitartóak voltak, ugyanakkor észrevehető az általános fizikai állapotokban, hogy a sport jellemzően háttérbe szorulhat a számítógépek klaviatúrája mögött „edződött” fiatal generáció életében. Ezért is üdvözítő, hogy a rendezvény nyolc órája alatt folyamatos mozgásban6 volt a katonai testnevelés pont.

Csakúgy, mint a fegyverek bemutatója, ahol a nagyszámú látogatói tömeg egész nap egymás kezébe adta a kiállított, több mint tíz, az egykori, illetve a Honvédségben ma is rendszeresített, hatástalanított fegyvert. A toborzó ponton természetesen az érdeklődő fiatalok minden információt megkaptak ahhoz is, hogy mi a katonává válás folyamata, valamint tájékozódhattak a katonai oktatási intézményekben történő továbbtanulási lehetőségekről.

A fegyverek után többszázan ismerkedtek meg a kiállított különböző katonai ruházati, vegyvédelmi felszerelésekkel. Továbbra is nagy sláger volt a gázálarc felpróbálása, a legkitartóbbak pedig a teljes vegyvédelmi ruházatot is felvették. Sokan éltek a lehetőséggel, ha csak néhány percre is, de magukra öltsék a katonák egyenruháit, kipróbálják mennyire nehéz a repeszálló mellény viselete.

Akik kilátogattak7 az ETO Parkba, azok a Rakétaezred mindkét fegyverrendszerével megismerkedhettek. Míg kint a KUB rakétákat nézhették meg a kíváncsiskodok, addig a benti kiállító ponton a Mistral rakéta indítóállványban képzelhették el, hogy lehetne egy rakétát elindítani. Számos kérdés érkezett a működésre, vezérlésre, a benne szereplő töltetre vonatkozóan.

A győri légvédelmi alakulat számára is kiemelten fontos a társadalommal való kapcsolattartás, minden olyan alkalom, amikor lehetőség van arra, hogy az ezred megmutassa magát, ezzel is népszerűsítse a Magyar Honvédséget. A következő hónapok során az alakulat saját rendezésű Nyílt Napja (május 13.), valamint a „Zöldár 2013-Összefogás” Emlékfutás (június 09.) mellett előreláthatólag a Mosonmagyaróvári Makettkiállításon (április 22-23.) és a II. Veszprémi Honvédelmi Napon (május 21.) is találkozhatnak személyesen a győri katonákkal és technikai eszközökkel a Honvédség iránt érdeklődők.

8 9 10

 2017. március 12.

Cseszreginé Csekei Judit szds.
(A PlayIT-ről készült fényképalbum az ezred Facebook-oldalán megtalálható.)