Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

 

CISM Day Run

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred idén is csatlakozott a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett futónaphoz. Mivel az ezred általános katonai kiképzésének elengedhetetlen elemét képezi a fizikai felkészítés és a szervezett kötelékfutások is rendszeresek, így a győri honvédeknek természetesen nem jelentett gondot a kijelölt táv teljesítése. 
Az 1948. február 18-án létrejött Nemzetközi 2Katonai Sporttanács (francia rövidítéssel CISM - Conseil International du Sport Militaire) 83 tagországa számára az év 300 napján nyílik lehetőség valamilyen – a szervezet rendezésében zajló – sporteseményen való részvételre. Számtalan sportág, többféle katonai világbajnokság is megtalálható a repertoárban, ám a futónap kiemelkedik az összes program közül, hiszen mindig a szervezet alapításának évfordulóján kerül megrendezésre. Hogy a világbéke elérését célul kitűző szervezet fő törekvése sikeresnek bizonyul-e az ugyan kérdéses, de az mindenképpen elismerésre méltó, hogy a – nemzetek közötti barátságot a sporton keresztül elérni kívánó – kezdeményezés minden évben százezreket mozgat meg világszerte.


3Az akcióhoz 2016-ban csatlakozó légvédelmi egység leterheltsége ugyan nem tette lehetővé, hogy teljes létszámban képviseltesse magát e napon, ennek ellenére az ezred – szakmai feladatokban és határőrizeti tevékenységben éppen nem érintett – honvédei reggel nyolc órakor felsorakoztak a likócsi bázis alakulóterén. A megjelenteket Matyi Tibor alezredes köszöntötte, aki röviden ismertette az elrendelt sporttevékenység apropóját. Az alakulat parancsnokhelyettese ezt követően átadta a szót Darai Máté hadnagynak, akinek irányításával kezdetét vette a szakszerű és alapos bemelegítés. Az izmok és izületek – testnevelő tiszt által vezetett – átmozgatása után meg is indult az úgynevezett kötelékfutás, mely során a katonák az eredeti alakzatot megtartva teljesítették a kijelölt távot.

A győri honvédeknek ezúttal több, mint 6 km-t kellett legyűrniük a laktanya melletti betonozott úton, ráadásul sem a hideg téli időjárás, sem pedig a fagyos, csúszós talaj nem könnyítette meg a dolgukat, de ha ezen áll a világbéke, akkor a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáin nem fog múlni…

2017. február 17.
Sályi Gergő tőrm.

4  5