mist s

nyuggerbanner2019

kub s 

P1010579k
Március 15-i ünnepségeken a győri alakulat


A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái – mindamellett, hogy aktívan kivették részüket a rendkívüli téli időjárás okozta katasztrófahelyzet elleni küzdelemből – nem feledkeztek el megemlékezni a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napjáról, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165 évvel ezelőtti eseményeiről, hőseiről sem.
Az ezred Művelődési Otthonában 14-én délelőttP1010554 gyűltek össze a légvédelmi rakétaegység honvédei, hogy egy ünnepi állománygyűlés keretében elevenítsék fel a márciusi ifjak tetteit. A megjelenteket Kovács Ferenc mk. ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte, majd felkérte Marcsa György közalkalmazottat a Föltámadott a tenger című költemény elszavalására. Petőfi Sándor verse után Bozsóki Attila mk. alezredes lépett a pulpitushoz. A parancsnokhelyettes ünnepi beszédében felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy „A szabadságharc, ha a hatalmas túlerő leverte is, nem bukott el, hiszen a 12 pont egyik legfontosabb követelése a jobbágy-felszabadítás érintetlen maradt. Nem bukott el azért sem, mert napjainkban is példa és erő a zsarnokság elleni küzdelemben, s a kegyetlen megtorlás ellenére is előkészítette egy bölcs kiegyezés lehetőségét, egy szinte példátlan fejlődést 1867-től az első világháború vérzivataráig.”   

P1010543Az ünnepségen Altiszti-, illetve Legénységi Szolgálati Jelek átadására is sor került, melyet az érintettek a Magyar Honvédség állományában ténylegesen eltöltött szolgálati idejük, valamint eddig végzett eredményes munkájuk elismeréséül vehettek át, de 50. születés napjuk, valamint nyugállományba vonulásuk alkalmából is többen kaptak csapatérmét, huzamos időn át végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként.

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata – mivel a szabadtéri rendezvények országszerte törlésre kerültek – a Richter Teremben tartott ünnepi megemlékezést. Borkai Zsolt, a város polgármesterének beszédét követően a Keleti István Művészeti Iskola egykori diákjai adtak ünnepi műsort. A zenés-táncos előadás után, az ezred nevében Bozsóki Attila mk. alezredes, parancsnokhelyettes, valamint Kalamár Dezső főtörzszászlós, az ezred vezénylő zászlósa  helyezték el az alakulat koszorúját a Honvéd ligetben, a Szabadság emlékmű lábánál.


Győr, 2013. március 15.
Sályi Gergő tőrm.