Üdvözöljük az ezred honlapján!

1

A győri alakulat is küzdött az elemekkel


2013-ban március 15-e - minden szándék és előkészület ellenére - elsősorban nem a 48-as forradalom és szabadságharc hősei előtti főhajtásról szólt, hanem a segítségnyújtásról, az utak járhatóvá tételéről, valamint a gépjárművükben rekedtek mentéséről, a rendkívüli téli időjárás ugyanis szinte megbénította az országot. A tarthatatlan állapotok felszámolásából a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is aktívan kivette a részét.

A győri alakulat – katasztrófavédelmi feladatok 4ellátására – már novemberben kijelölt több, eltérő profillal rendelkező ideiglenes alegységet, melyek közül az egyik a Téli Veszélyhelyzetet Felszámoló és Mentő Csoport. Az úgynevezett TVFMCS feladata rendkívüli téli időjárás esetén az élet és vagyontárgyak mentése, betegek - rászorultak gyógyintézménybe szállítása, hóban rekedt tömegközlekedési eszközök, személygépkocsik és azok utasainak mentése, továbbá a fontosabb közúti csomópontok járhatóvá tétele, illetve az elzárt körzetek élelmiszerrel, gyógyszerrel való ellátása.

Az ideiglenes jelleggel megalakított csoport - függetlenül attól, hogy a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonáiból áll - a készenlét elérését követően a Magyar Honvédség katasztrófavédelmi  erőinek vezetésére létrehozott operatív törzs alárendeltségébe kerül, így katasztrófahelyzet-kezelésre vonatkozó feladatot sem a helyi parancsnok szab. Az utak használhatóságáért felelős szolgáltatók, illetve a katasztrófavédelmi igazgatóságok kérhetik a honvédségi erők bevonását. Ez irányú igényüket a Megyei Védelmi Bizottságokon keresztül a Kormányzati Koordinációs Bizottság Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központja felé jelezhetik, ugyanis ez az a testület, amely jogosult dönteni a Magyar Honvédség szerepvállalásáról. A feladatba bevont alakulatok pedig e lánc végén, szolgálati úton keresztül kapják a parancsot.

3A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred 15-én reggel került bevonásra a téli időjárás okozta rendkívüli helyzet elleni küzdelembe. Az érintett állomány azonnal kiértesítésre került, s a katonák folyamatosan érkeztek a likócsi laktanyába. Konkrét feladatot 12 órakor rendelt el az elöljáró, melynek megfelelően egy lánctalpas eszközzel, illetve egy terepjáró tehergépjárművel megindultak a győri honvédek az M1-es autópálya - 112-es lehajtójánál, a Pest felé vezető oldalon levő - bőnyi felüljárójához, ahol a katasztrófavédelem egy darus gépjárművének és egy elakadt kamionnak a kiszabadítása volt a feladat. A megadott irányba történő menetük során számos gépjármű, így egy elakadt mentőgépkocsi kiszabadításában is részt vettek.

Fél kettőkor a 81-es főúton Töltéstava felé Tolólapos KRAZis megindult egy hótolásra alkalmas KRAZ és URAL teherautó, hogy járhatóvá tegye az utat, valamint, hogy segítsen egy több, mint 40 utast szállító elakadt busznak. Az eszközök Töltéstava után Mezőörsig folytatták útjukat, majd itteni feladatuk befejezése után átvezénylésre kerültek az M1-es autópályára. A nap folyamán a 19-es úton is végeztek takarítási munkákat a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei, valamint Nagyszentjánosra szállítottak egy orvost, hogy az ott felállított ideiglenes melegedő helyen segíteni tudja az egészségügyi feladatok ellátását.

A légvédelmi egység katonái éjszaka sem tétlenkedtek, alapvetően az M1-es autópálya járhatóvá tételén dolgoztak, valamint elakadt járműveket mentettek a 19-es lehajtónál, a nagyszentjánosi lehajtónál, illetve Bábolna környékén, ezenfelül a tatai út Győr és Bőny közötti szakaszának tisztításában segítettek.

katonakkMárcius 16-án is volt még tenni való, így a győri honvédek Tét és Felpéc térségében havat takarítottak hótolásra alkalmas gépükkel, Bőny-Szőlőhegy felé egy PTSZ típusú lánctalpas kétéltű járművel, két terepjáró teherautóval, valamint kézi erővel elakadt autókat mentettek, és az utakat tisztították. Egy Veszprémvarsány és Lázi között forgalmat akadályozó kamion mentésére is elindultak az érintettek HX-32-es típusú műszaki vontató-mentő gépjárművükkel, de mivel a közútkezelő munkatársainak nem sikerült elérniük a hóban rekedt teherautóig, így a katonák technikai segítségét sem tudták igénybe venni. Szombaton este kilenc órára tértek vissza a katonák a likócsi laktanyába, hogy 17-én hajnalban újra szolgálatba álljanak.

Vasárnap reggel hat órakor egy KRAZ, valamint egy URAL típusú terepjáró tehergépjárművel Ganna településre indultak a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédei utat takarítani, illetve menteni a még mindig veszteglő autókat. Feladatukkal kilenc óra után végeztek.


Győr, 2013. március 17.

Sályi Gergő tőrm.