mist s

palyfelv

kub s 

1


Kezdődhet a Tobruq Legacy 2019 gyakorlat

A több hetes bakonyi felkészülés végén sikeresen teljesítették a lövészetre bocsáthatósági vizsgát a hamarosan a Balti-tenger partjára utazó győri katonák. Korántsem a pihenés ideje érkezett el, hisz a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred kijelölt alegysége június 1-jén azért indul Lengyelországba, hogy hazánkat képviselve – immár ötödik alkalommal – részt vegyen a Tobruq Legacy 2019 többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlaton és éleslövészeten.

A rakétaezred egy csökkentett KUB üteggel és Mistral szakasszal, logisztika támogató elemmel és vezetési ponttal vesz majd2 részt a közel három hétig tartó gyakorlaton, melynek fénypontja a légvédelmi rakéta éleslövészet lesz, amikor az egyes nemzetek a különböző típusú légvédelmi rakéta fegyverrendszereikkel semmisítik meg a kijelölt célokat. A lérakosok számára azért is bír kiemelkedő jelentőséggel a közeledő gyakorlat, mert a 2017-es csehországi lövészetet követően, idén immáron nemcsak a Mistrallal, hanem hat év után újra a KUB (SA-6) légvédelmi rakétákkal is lőhetnek a győri katonák.

E komoly szakmai kihívás csak egy megfelelően tervezett, szervezett kiképzést követően teljesíthető, ami nem képzelhető el az állomány pozitív hozzáállása, kiemelkedő feladat végrehajtása nélkül. A Tobruq Legacy 2019 harcászati gyakorlatra és légvédelmi rakéta éleslövészetre kijelölt állomány április közepétől, 5 héten át készült Újmajorban, az MH Bakony Harckiképző Köz3pont központi lő- gyakorlóterén. A kontingens intenzív felkészítése főként gyakorlati foglalkozások keretében valósult meg, melynek alapját kimondottan a lövészetre vonatkozó ismeretek gyakorlása jellemezte. A valós repüléssel egybekötött célkövetési gyakorlások is segítették a katonákat, hogy minél jobban beleképzeljék magukat az éles szituációkba.

Tóth Norbert alezredes, kontingensparancsnok elmondta, a felkészülés intenzív részében az ustkai lőtér sajátosságainak megfelelően kialakított harcászati eljárásokat gyakorolták az újmajori gyakorlótéren. A helyszín jó alapot biztosított a harcászati település, valamint a 4tüzelési ciklusok begyakorlására. Az öt hét során a katonák számára a valós repülést a Magyar Honvédség JAS 39 GRIPEN vadászgépe és MI-24 harcihelikoptere, valamint a HM EI ZRT METEOR 3MA cèlanyagai biztosították.

A felkészítés végét egy komplex, elméleti és gyakorlati feladatokat is magában foglaló, „némalövészettel” záródó, úgynevezett lövészetre bocsáthatósági vizsga jelentette május 15-én, melyet a Tobruq Legacy 2019 győri végrehajtó állománya sikeresen teljesített.

A következő napokban a 150 fős kontingens megismer minden általános információt a kiutazásra, az elhelyezésre, a gyakorlat egészére vonatkozóan, majd június 1-jén kombinált menetben (vasúton, közúton és repülőn) elutazik a lengyelországi Ustka-ba.

5   6  7
 8  9  10

 2019. május 15.
Cseszreginé Csekei Judit szds.